Het geheim van een goede oogst

gezond en smaakvol conserveren

Mijn inmaak logboek
print

Conserveringsmethode

Wijn maken
conserveren/fermenteren/wijn-maken

Wijn maakt alcohol uit suiker tijdens het gistingsproces

Bespiegelingen over en ervaringen in het wijn maken.

Conserveer items bij de methode

recept datum beschrijving

De notities die ik bij het begin gemaakt heb ben ik kwijt geraakt. Daarom heb ik ook deze site gemaakt, zodat ik direct met mijn telefoon de notities kan vastleggen in de database die achter de site sit.

Ik heb deze wijn opgezet in oktober 2017 met aardbeien uit de diepvries die ik in de zomer op de moestuin heb geplukt. De aardbeien waren in 2017 uitzonderlijk zoet en smakelijk Toen schreef ik mijn notities op een blocknote om ze later netjes in een document in te tikken. En zoals het met die losse notities gebeurt akls je ze nuiet direct verwerkt, dan raken ze zoek. Daarom ben ik ook met deze website beginnen. Kan ik alles direct met mijn mobiel vastleggen.

Mijn registratie begint in juni 2018 met stap 4

De notities die ik bij het begin gemaakt heb ben ik kwijt geraakt. Daarom heb ik ook deze site gemaakt, zodat ik direct met mijn telefoon de notities kan vastleggen in de database die achter de site staat.

Ik heb 12 flessen gebotteld.

Bikj het openen van de flessen blijkt dat er nog watgisting op de fles heeft plaats gevonden. Dat geeft bij deze dieprode wijn een bijzondere ewrvaring. Helaas is de smaak niet echt interessant. Maar goed en fris  genoeg om bij een fakkel voor de caravan te kunnen drinken in het warme zomerweer.

wijn

Net op tijd de druiven geplukt. Waren nog niet allemaal rijp, maar het restantje dat is blijven hangen was binnen een dag weggesnoept door overtrekkenden vogels. Eerst even in de vriezer voordat ik ze kan verwerken.

wiij

Grote mand heel jonge zachte bladeren van de eik verzameld. In het recept zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genomen wordt. Ik heb totaal nu 8 liter blaadjes die redelijk dicht opeen zitten met een handvol eikenkatjes. Giet er kokend water eop en laat afkoelen.

4 kilo gelderse roos verzameld en gestript. Omdat er geen recepten waren heb ik 3 liter los gesrtooide muntblaadjes toegeoegd bij de pulpgisting. Pas  8 oktober kon ik de pulp persen en opzetten voor de primaire gisting. Dat zal ook wat primitiever gaan dan nromaal omdat ik geen deksels net gaten heb voor de watersloten, Dus elke dag maar even laten burpen totdat de primaire gisting voorbij is.

De druif op de tuin gediefd en de mooie malse jonge blaadjes van de stengels gehaald en verder gekneusd. Dat geeft 5 liter aangedrukt blad. zak van 5 liter kruisbessen uit de diepvries gehaald en op het druivenblad laten ontdooien, Doek er over voor wilde fermentatie Over 3 dagen persen en meten.

emmer jonge zachte bladeen van de linde verzameld. In het recpe zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genmen wordt. Daarom heb ik maar een emmer genomen waarin ik ca 12 liter blad heb dat er losjes in licht. Na het eerst trekken heb ik de emmer met vocht in de vroezer moete zetten omdat het niet lukte dit diorect te verwerken. Na 3 dagen laten ontdooien en verder verwerken.

Uit de diepvries gehaald de mais die we niet zo lekker vonden en een doos kruisbessen en witte bessen, Daarbij een zakje appelbes. Ingevroren door de twee  keer door de fruitmolen gedraaid en laten ontdooien. Daarna gist toegevoegd en 2 liter water zoadat lees net onder staat.

De notities die ik bij het begin gemaakt heb ben ik kwijt geraakt. Daarom heb ik ook deze site gemaakt, zodat ik direct met mijn telefoon de notities kan vastleggen in de database die achter de site zit.

Op de tuin is een venkelplant van vorig jaar opnieuw opgekomen en tot een flinke plant uitgegroeid. Nu wordt hij te groot is en staat in de weg staat en moet hij wijken. Ik heb de bladscheden en bladen afgekipt voor dit recept.  De gele bladen zijn verwijderd.

4 kilo vlierbesse geblukt en gekneusd. In afgesloten emmer gedaan en elke dag flink roeren.  Helaas heeft de pulpgisting14 dagen moeten duren. Zal dus lang moeten rijpen door de tannine die vrij komt.

De vlier is laat dit jaar en begint nu pas te rijpen. De trossen rijpen onregelmatig en daarom verzamel ik alleen de rijpe bessen in een klein emmertje (5 liter)  en pluk ik geen trossen. Ik ontdek dat ik per saldo minder tijd kwijt ben, want bij controle thuis zijn er ook vrijwel geen insecten tussen de bessen (die kunnen denk ik tijdens het plukken naar boven klimmen op de oppervlakte en vandaat weg vliegen of uit de emmer klimmen),  de slakken vis ik er direct bij het plukken al uit. Er komen heel weinig onrijpe bessen mee bij het ritsen aan de struik en ... de onrijpe bessen blijven hangen voor de volgende keer of de vogels, net wie er eerder bij is.

De vlier bloeit volop. 28 mei een emmer van 10 liter vol schermen geplukt en op 29 mei 2 emmers vol geplukt. Totaal 530 gram losse bloemetjes.

Deze wijn is opgezet in november 2017 opgezet net mierzoete appels. De appels waren in stukken gesneden en enkele dagen in de diepvries gedaan waarna het sap uit gecentrifiugeerd is.

De appels heb ik van een buurvrouw gekregen, omdat ze er zelf niks mee deed.

De diepvries moet weer leeg. Daarom de laatste bessen van de oogst van 2021 laten ontdooien en als basis gebruikt voor deze zesbessenvruchtenwijn

 

Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn ervaringen bij het conserveren. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.

Tips  of opbouwende kritiek hoor ik graag.

Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.

2000 Karakters over
security image

  • 20200822_162303.jpg
  • 20200822_182821.jpg
  • 20200822_210702.jpg
  • DSC01631.JPG
  • DSC01633.JPG
  • DSC01653.JPG
  • DSC01659.JPG
  • DSC06876.JPG
  • DSC06882.JPG
  • DSC07021.JPG
  • DSC08164.JPG
  • DSC08177.JPG
  • DSC08434.JPG
  • DSC08699.JPG
  • DSC09439.JPG