Het geheim van een goede oogst

gezond en smaakvol conserveren

Mijn inmaak logboek
print

Conserveringsmethode

Suiker
conserveren/suiker

Conserveringsmethoden gebaseerd op het gebruik van suiker

Bespiegelingen op en ervaringen in het conserveren door de inwerking van suiker.

 Bij het inmaken met suiker wordt zo veel suiker toegevoegd dat  micro-organnismen niet kunnen overleven in de geconserveerde producten.Het suikerpercentage in het geconserveerde product moet dan wel minimaal 50% zijn. Bij een lager percentage moet de het geconserveerde product zuur genoeg zijn (Zuurgraad minimaal 4,5) of moet het producte geweckt worden,

Conserveer items bij de methode

recept datum beschrijving

De appels geschild en met 3 liter water (waarin ze tijdens het schillen onder staan) in de diepvries.

De aardbeien en appels persen en daarna met suiker opkoken geeft 21 flessen siroop.

 

Ik heb nu 4 potjes met deze donker rode jam

De appelbes schreeuwt als het wasre om geoogst te worden. De 10 dagen vakantie en de hittegolf (7 dagen boven 30 graden) waren toch wat veel van het goede. Ook de bramen willen graa weer geplukt worden voor de van de struik vallen.

In de dipevroes is geen ruimte dus moet ik wat anders verzinnen. Omdat veel vruchten al er ver heen zijn kan ik er geen jam van maken, daarom eerst maar eens kijken of ik het sap kan winnen en de neagtieven risico's van het over rijp zijn kan inperken.  Daarom verhit ik ze op het kleinste gasbrandertje op een ouderwets sudderplaatje ruim 2 uur totdat er zo veel sapis vrijgekomen dat de vrichten onder et sap staan. Dat laat ik de nacht over afkoelen en de volgende dag zalik het gaan persen.

Na persen heb ik 2,7 liter sap. Daar voeg ik 2,7 kg suiker bij en laat het op het kleine pitje heet worden tot ca 90 graden C.

Er moet ruimte komen in de vriezer. Daarom neem ik twee zakken bramen en een bak kruisbessen uit de vriezer om te verwerken. De bedoeling is om een vruchtensiroop met vruchtvlees te maken. Dat pakt echter anders uit waardoor ik nu zowel een siroop met vruchtvlees krijg als ook jam.

De diepvries moet leeg. Daarom hoog tijd om oude voorraad te verwerken.

De diepvries moet leeg. Daarom hoog tijd om oude voorraad te verwerken.

Het originele recept vond ik hier.

Ik heb het een klein beetje aangepast.

Bramen en frambozen uit de vriezer verwerken tot limonade siroop.

Sinds ik mijn eigen siroop maak komt er nog nauwelijks frisdrank in huis. Vandaag probeer ik of ik nog meer sap uit de vrachten kan persen. Op een middelhoog vuur (inductiestand 6) laat ik de ontdooide vruchten langzam warm worden tot tegen de kook. Daarna laat ik het mog en kwartiertje op een laag pitje (stand 4) doorpruttelen. Gaat het in de grofmazige perszak in de fruitpers. Daarna persen opkoken en suiker toevoegen.  Tenslotte  gesteriliseerde flessen vullen met de hete siroop.

De frambozen geven elke dag wat oogst, maar te weinig voor grotere projecten en te veel om dagelijks te eten. De vriezer is vol dus invriezen is ook geen optie meomenteel. Daarom maar kleine experimentjes

Het was de bedoeling om muntsiroop te maken.

Door ervaring wijs geworden laat ik de siroop enkele dagen op het aanrecht staan en draai elke dag even aan de dop. Als er na 5 dagen geen lucht ontsnapt weet ik dat er geen fermentatie meer optreedt. Soms blijkt dat het suikergehalte toch de 50% niet haalt en er een vorm van wilde fermentatie op treedt. Dat was hier ook het geval.

Ik heb de 3 flessen over gegoten in twee schone plastic melkpakken van 1,5 lier en weggezet met waterslot. Na de vakantie (ca 4 weken later ) geproeft. Het is duidelijk een gefermenteerde drank gewprden, met een geheel eigen smaak, die niet meer doet denken aan de oorspronkelijke mintsmaak. Gaan we dus lekker opdrinken,

 

jam

In Hoorn een struik gevonden die rijpe gele kornoelje heeft laten vallen. die heb ik geraapt en verder heb ik de rijpe bessen geplukt. Dar werd totaal 1300 gram. Na het verwijderen van de pitten bleef buita 900 gram pulp over die heb ik met gember en een klein beetje mme jeanette verwerkt tot deze jam.

suiSiroop van klein hoefbladm madarijn citroen appel en sternanijs.

Het was eigenlijk de bedoeling om een oud wijnrecept dat ik begin jaren tachtig gebruikt had opnieuw te gebruiken. Dor het wisselvallige weeer heb ik slechts een(1) keer bloemen kunnen verzamelen en dat waren te weinig voor wijn. Gelukkig vond ik nog een recept voor siroop. Dat heb ik een beetje aangpast. Ik heb zo veel mogeliojk groen verwijderd en wat extra smaak toegevoegd.

In Bakkeveen waren de eerste lijsterbessen rijp. Ik hen een kliem emmerrtje verzameld.thuis gerotst en afgespoeld.

Thuis gekomen lagen de eerste concorde peren op de grond en die heb ik verzameld en in stukjes gesneden, De niet aangetaste stukken heb ik samen met delijsterbesseb tot moes gekookt em door de passeerszeef met middelfijne zeef gedraaid. Weer aan de kook brengen met wat citroensap en de suiker. Daarna heet in hete schone potten. Smaakt een beetje naar de engelse sinaasappel mamrmelade.

Het resultaat is een erg stevige jam. Wat korter inkoken de volgende keer. De smaak is verrassend. Ik mis alleeen het stukje sinaasappelschil uit de engelse sinaasappelmermelade. Ben benieuwd hoe het iver een poosje zal smaken

Dit jaar de eerste mispeloogst van 550 gram.

Geplukt eind oktober. Weggelegd op een bord met de kroontjes naar boven.

Nu voelen ze zacht aan en zijn klaar om te verwerken. Ik kies het recept voor mispel compote dat ik op verschillende websites  tegen kwam.

Mispels die afgevallen zijn en de laatsten die nog aan de boom hingen na de eerste nachtvorst afgelopen maandag waren al behoorlijk zacht . Totaal ruim 1200 gram. Samen met een bak frambozen van 2 kilo uit de diepvres verwerkt tot jam. Ik heb als basis gebruikt een recept van aardbeien en mispel. Omdat ik geen aardbeien meer had heb ik frambozen genomen.

De meeste mispels zijn mooi zacht geworden. Tijd om ze verwerken.  Ik heb nu 3,3 kg mispels.De bedoeling was op gelei te maken. Dat is niet glukt, Hte resultaat is een honingachtige siroop geworden.

 

De vijgen worden dit jaar niet meer rijp nu de herfst toch duidelijk in valt en de nachten kouder worden. Ik vond een aantal recepten voor het verwerken van onrijpe vijgen. Ik probeer deze chutney. en vul er 5 potjes mee.

suik

De stroop is vrij donker. Volgende keer minder water, hoeft het minder lang in te koken.

De peren komen van de zomerstorm en zijn in partjes gesneden twee dagen in de diepvries.  

Alle vruchten laten ontdooien en geeft 11 en een halve fles siroop.

De nieuwe rabarber komt er aan. Daarom moet de oude rabarber worden verwerkt. Ik doe nu een test met verschillende vruchten.

De nieuwe rabarber komt er aan. Daarom moet de oude rabarber worden verwerkt. Ik doe nu een test met verschillende vruchten.

Laatste restje rode bessen en frambozen uit de diepvries verwerken.  Ik heb er verse munt aan toegevoegd.

Het werken met de poederpectine is nog lastig. Het klontert nogal en die klontjes blijven ook in de jam zitten. Moe nog uitzoekn hoe dat komt.

Rode bessen op zware siroop

Vruchten uit de diepvroes langzaam laten ontdooien en op zacht pitje langzaam aan de kook brengen. Suiker langzaam doorroeren en weer langzaam aan de kook laten komen. Pectine toevoegen. Nog een keer laten opkomen en 4 minuten doorkoken. Heet in de potten doen en potten afsluiten. Bij afkoelen trekken plastic deksels  naar binnen en metalen deksels geven een click.

Ik gebruik hiervoor de  zomeruien die niet geconsumeerd zijn. Een mengsel van stengelui white lisbon, welsh green,  en tropea. Ook 3 verdwaalde reuzenknofloken zijn bijgemengd.

De druiven zijn rijp. Ik gun ze onze tuinmerels best en het is mooi om te zien hoe ze in alle rust een druif pakken en onder een struik of tussen de takken opeten. Hoe anders dan de spreeuwen die elk jaar rond deze tijd neerstrijken en de binnen en kwartier de hele oogst wegwerken alsof er niets staat.  ER zijn niet zo veel druiven meer aan de struik want zelf snoepen we er ook flink van en als ik de leeggegeten trossen zie dan hebben onze merels ook flink de smaak te pakken. Ik laat dus ook nog wat voor ze hangen.

Verder neem ik twee bakjes met honingbes en wales rover aardbeitjes uit de diepvries en een zak appelbes.

Ik kook alles op een laag pitje op tot tegen de kook en draai het door de roerzeef zodat ik geen pitten in de jam krijg.  Als het is afgekoeld los ik er een theelepel citroenzuur en een halve theelepel pectine in op en breng het op stand 6 van de inductie aan de kook tot 110 graden.

2 liter vlierbloesemwater verwerkt tot siroop

2 liter vlierbloesemwater verwerkt tot siroop

1,6 liter vlierbloesemwater verwerkt tot schenkstroop

8 liter vloeistof gebruikt voor de siroop.

2,5 lieter vloistof gebruik voor gelei

Zondag 26 mei en maandag 27 mei op verschillende plaatsen vlierbloesem geplukt. Vorig jaar op 25 mei was de bloeiperiode al voorbij. Nu begint het net. Het lijkt wel of er ook veel meer bloeisdchermen zijn aan de struiken die bloeien. Circa 20 liter schermen geplukt.

De schermen in afgesloten emmers gedaan en om de paar uur flink schudden.

Woensdag heb ik alle bloemen van de schermen geschud. Daarop warm water gegoten (zodat alles net onder staat) met een halve theelepel sulfiet en twee theelepels citroenzuur en een beetje appelzuur.

Zaterdagavond door filterzak en de 5 liter emmerzeef gefilterd en de nacht door laten uitlekken.

Zondagochtend het laatse met de hand uitgeperst.

Zondag avond 4 liter afgenomen daarbij een theelepel citroenzuur en op midden hoog vuur langzaam aan de kook gebracht.  Zodra het kookte lanzaam 4 kilo suiker in gedeelten van 1 kilo voorzichtig bijgegoten en per kilo weer aan de kook laten komen.

In theorie zou ik nu 6,4 liter siroop moeten hebben.

Donderdag had ik 24 wijnflessen gereinigd en op de kop weggezet.

Vandaag de doppen uitgekookt en de hete siroop via een trechter in de flessen gedaan. De rand van de flessen vervolgens nog een keer afgenomen en de hete dop op de fles gedraaid.  Ik heb 8 en een halve fles van 0,75 liter. De halve fles gaan we deze week proberen.

 

Zondag 26 mei en maandag 27 mei op verschillende plaatsen vlierbloesem geplukt. Vorig jaar op 25 mei was de bloeiperiode a voorbij. Nu begint het  net. Het lijkt wel of er ook veel meer bloeisdchermen zijn aan de syruiken die bloeien. Circa 20 liter schermen geplukt.

De schermen in afgesloten emmers gedaan en om de paar uur flink schudden.

Woensdag heb ik alle bloemen van de schermen geschud. Daarop warm water gegoten (zodat alles net onderr staat) met een halve theelepel sulfiet en twee theelepels citroenzuur en een beetje appelzuur.

Zaterdagavond door filterzak en de 5 liter emmerzeef gefilterd en de nacht door laten uitlekken.

Zondagochtend het laatse met de hand uitgeperst.

Nadat ik zondag avond 4,5 liter afgenomen had heb ik de rest nog een keer door de filter laten zakken op 4 schoongeboende en in partjes gesneden mandarijnen (vergeten om citroenen te kopen). Op middelhoog vuur langzaam aan de kook gebracht.  Zodra het kookte langzaam 4 kilo suiker in gedeelten van 1 kilo voorzchtig bijgegoten en per kilo weer aan de kook laten komen.

In theorie zou ik nu 7  liter siroop moeten hebben.

Donderdag had ik 24 wijnflessen gereinigd op de kop weggezet.

Vandaag de doppen uitgekookt en de hete siroop via een trechter in de flessen gedaan. De rand van de flessen vervolgens nog een keer afgenomen en de hete dop op de fles gedraaid.  Ik heb 9  flesen van 0,75 liter en een klein beetje.

 

Zondag 26 mei en maandag 27 mei op verschillende plaatsen vlierbloesem geplukt. Vorig jaar op 25 mei was de bloeiperiode a voorbij. Nu begint het  net. Het lijkt wel of er ook veel meer bloeisdchermen zijn aan de syruiken die bloeien. Circa 20 liter schermen geplukt.

De schermen in afgesloten emmers gedaan en om de paar uur flink schudden.

Woensdag heb ik alle bloemen van de schermen geschud. Daarop warm water gegoten (zodat alles net onderr staat) met een halve theelepel sulfiet en twee theelepels citroenzuur en een beetje appelzuur.

Zaterdagavond door filterzak en de 5 liter emmerzeef gefilterd en de nacht door laten uitlekken.

Zondagochtend het laatse met de hand uitgeperst.

Nadat ik zondag avond 4,5 iter van het gefilterde sap afgenomen had heb ik de  mandarijen door de zeef gerooerd in het sap. Ik heb nu nog 3,5 liter sap.

Suiker doorgeroerd en op hoog vuur aan de kook gebracht.  Minuutje laten koken.

In theorie zou ik nu 5, 5 liter siroop moeten hebben.

Donderdag had ik 24 wijnflessen gereinigd op de kop weggezet.

Vandaag de doppen uitgekookt en de hete siroop via een trechter in de flessen gedaan. De rand van de flessen vervolgens nog een keer afgenomen en de hete dop op de fles gedraaid.  Ik heb 7  flesen van 0,75 liter en een halve die we komende week gaan proberen.

 

Witte bessen op zware siroop

Uit de diepvries 2 bakken van 4,5 liter bevroren zwarte bessen laten ontdooien en 4  dagen laten gisten met 100 gran muntblaadjes. Daarna kneuzen en door roerzeef roeren. Op middelhoog vuur verhitten en suiker toevoegen. Voortdurend schuim afscheppen om zo veel mogelijk vliesjes van pitjes e.d. te verwijderen. In schone wijnflessen gieten en afsluiten, Ik sluit niet strak af zodat ik kan blijven controleren of er geen gisting plaats vindt.

Dit geeft een frisse siroop waarin nog wat vruchtvlees  zit.

Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn ervaringen bij het conserveren. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.

Tips  of opbouwende kritiek hoor ik graag.

Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.

2000 Karakters over
security image

 • 20200822_162303.jpg
 • 20200822_182821.jpg
 • 20200822_210702.jpg
 • DSC01631.JPG
 • DSC01633.JPG
 • DSC01653.JPG
 • DSC01659.JPG
 • DSC06876.JPG
 • DSC06882.JPG
 • DSC07021.JPG
 • DSC08164.JPG
 • DSC08177.JPG
 • DSC08434.JPG
 • DSC08699.JPG
 • DSC09439.JPG