Artikelcategorie
In dit onderdeel beschrijf ik aan de hand van mijn praktijkervaringen de verschillende vormen om voedsel te conserveren. Mijn ervaringen kunnen echter niet in de schaduw staan van professionals met een ervaring van decennia. Ik ga hun ervaringen niet interpreteren of herschrijven. Veel van de artikelen die je hier ziet zullen verzamelingen links bevatten waar je meer kunt lezen over het specifieke onderwerp.
Artikelen
2022-Jan
|
|
Sap bereiden met centrifugeIn de kringloop vond ik een goede centrifuge, zoals gebruikt werd bij het wassen. Ik gebruik die nu om het sap uit de vruchten te krijgen. |
|
2022-Jan
|
|
VerhittenConserveren door verhitten heeft tot doel om micro organismen te doden die in de voedingsmiddelen aanwezig zijn en ze daarma in een steriele omgeving op te slaan. |
|
2022-Jan
|
|
InkuilenVeel knolgewassen kunnen goed worden ingekuild. Dat wil zeggen dat ze in een speciaal geprepareerde kuil worden gelegd en tijdens het winterseizoen uit de kuil worden gehaald. |
|
2022-Jan
|
|
Conserveren met kouBij conserveren waar lage temperaturen worden gebruikt gaat het er niet om de micro-organismen te doden maar om hun levensritme te vertragen of zelfs stil te leggen. |
|
2022-Jan
|
|
FermenterenBij het fermenteren van levensmiddelen worden micro organismen ingezet om levensmiddelen te conserveren |
|
2022-Jan
|
|
Conserveren in substratenConserveren waarbij het voedsel wordt geconserveerd door het te mengen en te combineren met voedingsmiddelen die conserverende eigenschappen hebben. |
|
2022-Jan
|
|
DrogenBij het drogen van voedsel wordt zo veel vocht aan de voedingsmiddelen onttrokken dat micro organismen daar niet kunnen overleven. |
|
2022-Jan
|
|
Geconditioneerd opslaanBewaar bieten, winterwortelen, aardappelen en bewaarkolen zijn goed te bewaren in een goed geventileerde ruimte met de juiste luchvochtigheid . |
Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn ervaringen bij het conserveren. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.
Tips of opbouwende kritiek hoor ik graag.
Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.