Vlierbloesemsiroop
Ik heb in de meivakantie veel bloesem geplukt die ik heb laten drogen. Van de bloesem 150 gram gebruikt in 20 liter vat als basis voor siroop. Ik ben uitgegaan van de hoeveelheod die nofig is om deze hoeveelheid vlierbloesemwijn te maken. Ik wil hier 2 batches siroop van maken. Eén met appelmunt en één met citroenmelisse.
150 gram gedroogde bloesem meng ik in water. Ik begin met ongeveer 5 liter water en roer alles goed door elkaar Laat het een uurtje staan en voeg nog een ongeveer 5 liter water bij dat ik doorroer zodat de bloesem zo veel mogelijk water opneemt. Na nog een uurtje vul ik het vat af en snijd ik 4 schoongewassen bio citroenen in dunne schijfjes en roer dat door de bloesem en dek alles af met een deksel. Gedurende 4 dagen roer ik het meerdere keren per dag even door. Aan het eind vann de 4de dag zeef ik ik alles door een pantykous en verdeel het sap over 2 emmers. Het is 2 keer ongeveer 7 liter. Aan de ene emmer voeg ik 3 liter topjes appelmunt toe en aan de andere emmer 3 liter topjes en blad van citroenmelisse.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Gedroogde vlierbloesem basis | 75 gr | Zoals beschreven in de inleding van dit recept. | |
appelmunt topjes | 3 l | Losjes verzameld in emmer. | |
Suiker | 4 kg | De pan was de beperking voor het toevoegen van de suiker. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | appelmunt toevoegen | Spoel de appelmunt af en roer deze door het basis sap. Set weg en roer dagelijks 2 keer gedurende 2 dagen. |
2 | zeven | Zeef het sap zodat alle vaste delen er uit zijn. Meet de helft (ca 4 liter) af en doe in de grote pan. Voeg 4 kilo suiker toe en roer goed door zodat zo veel mogelijk suiker oplost. Laat op eenmiddelhoge pit heet worden tussen de 80 en 90 graden en houd het ca 20 minuten op deze temperatuur zodat de siroop is gapsteuriseerd. Bliif regelmatig roeren. Daarna was er nog 4{komma)5 liter over. Daarbij paste nog met 4 kilo suiker zodat de pan net niet over liep. |
3 | sterliseer flessen | Steriliseer 21 donkere wijn flessen (altijd veel meer dan je denkt nodig te hebben zodat je voldoende reserve materiaal hebt) met de (schroef)doppen. Laat ze uitlekken. |
4 | vul de flessen | Vul de flessen tot ca 5 cm onder de opening en draai de doppen er goed op. Ik draai ze niet muurvast want ik wil ze voorlopig regelmatig controleren of ze toch niet alsnog gaan fermenteren. Dan wil ik ze kunnen ontluchten door de doppen even los te draaien en direct weer vast. Ik heb 19 flessen siroop met een mooie smaak met een vleugje munt. |