Vlierbloesem rozenblaadjes honing
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
1.6 liter vlierbloesemwater verwerkt tot schenkstroop
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
vlierbloesemwater | 1.6 l | 4 liter (los gemeten) geritste bloemetjes in 3 kruidenzakjes. 48 uur in 8 liter water. Met gewicht onder water houden en 2 keer daags de zakken flink uitknijpen en weer onderdompelen. Het bloesemwater vertoont al enige sporen van wilde gisting. Hopenlijk heeft dat een positieve invloed op de smaak. | |
gedroogde rozenblaadjes | 80 gr | 80 gram gedroogde rozenblaadjes. | |
suiker | 1.6 kg | ||
limoensap | 1 nb | scheutje sap |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | laten trekken | 80 gram rozenblaadjes gemengd in 1,6 liter vlierbloesemwater en 3 uur laten trekken voordat het op het vuur gaat. |
2 | verwarmen | Ik doe alles in de 7 liter RVS pan en roer tot de suiker is opgelost. Zakje met muntblaadjes onder gewicht in de siroop . Daarna zet ik het op een laag pitje totdat het net niet kookt (ca 90 graden) (duurt op een laag pitje ongeveer 2 uur). |
3 | Potten schoonmaken | 8 potten schoonmaken en uitkoken. |
4 | potten vullen | Ik heb 5 jampotjes met hete stroop kunnen vullen. Ik draai de deksels er vast op zodat ze vacuum zuigen. |