Muntsiroop
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Appelmunt siroop met munt van de tuin, een deel versterkt met marokkaanse munt
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
appelmunt | 8 l | Bloemen topjes en gekneusd blad los in emmer. | |
heet water | 7 l | ||
marrokkaanse munt | 2 l | Flinke bos groene stengels met blad en bloem. | |
Suiker | 8 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | ritsen blad en bloem | Rites de bladeren en toppen met bloemaren van de stengels. Verwijder eerst de verdorde en lelijke bladeren voordat je gaat ritsen. Kneus de bladeren en toppen zodat ze zo veel mogelijk smaak en geur gaan afgeven. |
2 | laat trekken in het water | Overgiet het blad met heet water tot het net onder staat. In mijn geval was dat 7 liter. Roer gedurende 2 dagen enkele keren per dag flink door. |
3 | persen | Giet na 2 dag alles in een schone pantykous en laat uitlekken. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de pantykous. Giet alles nog eens door een schone kaasdoek.Ik heb nu ca 7,5 liter. |
4 | verwerk de eerste helft | Voeg nu een halve eetlepel citroenzuur toe. Ik heb een pan van 8 liter. Neem de helft van het muntwater en breng aan de kook. Roer daar doorheen 4 kilo suiker en laat opnieuw aan de kook komen. |
5 | flessen steriliseren | Maak een kratje lege bierflesjes van 30 cc met kroonkurken schoon. Leg de flesjes in de oven en verwarm die oven tot 120 graden. Houdt de oven gedurende 20 minuten op 120 graden. |
6 | bottelen | Als de hele massa flink borrelt (ca 110 graden) de pan van het vuur nemen en de hete siroop in de bierflesjes gieten. Rand van de flesjes goed schoon vegen (met keukenrol) en kroonkurk plaatsen ( ik heb daarvoor een kroonkurk apparaat die ca 15 euro kostte) met nieuwe kroonkurken. Zet een code op de kroonkurk en werk af met een mooi etiket. |
7 | tweede helft versterken. | Ik vond de muntsmaak van de appelmunt te zwak en heb voor de tweede helft een bos van ca 2 liter Marokkaanse punt in de pantykous gedaan en in het muntwater gehangen. Ieder half uur even flink roeren en zo veel mogelijk vocht uit de pantykous knijpen. Daarna de munt in de kous losschudden en weer in het muntwater hangen. Na een paar uur alles nog een keer door een kaasdoek gieten in de grote pan en aan de kook brengen en 4 kilo suiker doorroeren zoals in stap 4. Vervolg daarna met stappen 5 en6. |