Mispelsiroop 2212
De goudgele kleur en met kruidige aroma van de mispel is heerlijk.
Van de 13 kilo mispels die ik dit jaar mocht oogsten is 4 kilo nu zacht en rijp. Die gebruik ik voor het maken van de mispelsiroop. Van de pulp die over blijft probeer ik via fermentatie het recept voor de mispel chutney te volgen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
mispels | 4 kg | De zacht geworden mispels selecteren | Mispel |
suiker | 1.2 kg | ||
steranijs | 2 st | ||
kruidnagel | 5 st | ||
water | 0.3 l | ||
japanse kwee | 300 gr | In kwarten gesneden. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | mispels kneuzen | Kneus de mispels zodat ze bij koken zo veel mogelijk sap los laten. |
2 | koken | Zet de mispels met de kwee op middenhoog vuur (inductiestand 5) op. Voeg ca 300 cc water toe zodat ze niet aankoeken. Roer daarom ook regelmatig. Laat rustig pruttelen tot er een duidelijk moes is ontstaan. |
3 | persen | Laat afkoelen totdat je de moes kunt hanteren. Schep de moes in een pantykous en masseer het vocht uit de moes. Niet te veel kracht gebruiken. Ik wil een heldere sap hebben met zo weinig mogelijk troebeling. Hang de pantykous op en laat het nog een dag nalekken onder regelmatig masseren. |
4 | steriliseer potten of flesjes | Spoel voldoende schone flesjes en potten nog een keer goed om en zet ze in de oven die je daarna laat opwarmen tot 120 graden. Houd de over 20 minuten op 120 graden. |
5 | Sap inkoken | Het resultaat is dat ik ca 1,5 liter sap heb. De prut zet ik aan de kant en gebruik ik voor chutney.Terwijl de potten/flesjes steriliseren zet ik het sap op op middenhoog vuur (inductiestand 5 of 6) Voeg de steranijs en kruidnagelen toe. Roer de suiker er langzaam doorheen en laat indikken tot de gewenste dikte. |
6 | verwijder steranijs en kruidnagel | |
7 | Vul de potten/flesjes | Vul de hete potten/flesjes tot ca 1,5 cm onder de rand. Maak de randen goed schoon en draai de deksels/doppen er goed vast op. Laat afkoelen. Door het afkoelen trekt de pot vacuum en kan deze lang bewaard worden buiten de koeling . |
8 | Sla de potten op | Controleer de potten na afkoelen of ze goed dicht zijn. Maak de buitenkant schoon. Zet de etiketten op de potten en zet ze weg in de voorraad kast. (ik doe dat het liefst in een donkere kast zodat de kleur mooi blijft. |