Mispelsiroop 2112
De meeste mispels zijn mooi zacht geworden. Tijd om ze verwerken. Ik heb nu 3,3 kg mispels. De bedoeling was om gelei te maken. Dat is niet glukt. Het resultaat is een honingachtige siroop geworden.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
mispel | 3.3 kg | Mispel | |
suiker | 2 kg | ||
appel | 2 st | ||
Japanse kwee | 8 st | chinese kweepeer | |
pectine | 1 tl | ||
water | 0 l | Zie stappen. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Mispels doorsnijden | Snijdt de mispels in enkele grote stukken of snijdt bij zachte mispels de schil kapot. |
2 | Appel in partjes | Snijdt de appel in partjes. |
3 | Snijdt de Japanse kwee | Snijdt de Japanse kwee in stukken. |
4 | tot moes koken | Doe de mispels in een grote pan en voeg zo veel water toe dat ze net onder staan. Doe de appel en japanse kwee erbij en breng aan de kook. Laat op een lage pit onder af en toe roeren tot moes koken. Op een lage pit kost dit veel tijd, maar komt zeker de smaak later ten goede. |
5 | Uitlekken | Laat de pulp tot handwarm afkoelen. neem een schone oude pantykous en doe daar de pulp in. Laat gedurende 24 uur uitlekken zonder te persen opdat je zo helder mogelijk sap hebt. Ik heb ca 2,5 liter sap. Zet de pulp weg om later chutney van te maken. |
6 | opkoken | Neem ca 100 cc sap en los daar de pectine in op. Breng de rest rustig aan de kook en los onder het warmen de suiker op in het sap. Laat inkoken en voeg dan het sap met de opgeloste pectine toe. verwarm tot minstens 105 graden. |
7 | in potten gieten. | Zorg voor voldoende gesteriliseerde en hete potten en giet daar het hete sap in en sluit af. De potten trekken vacuüm tijdens het afkoelen. |