Frambozensiroop
Status
Gepubliceerd
Bramen en frambozen uit de vriezer verwerken tot limonade siroop.
Sinds ik mijn eigen siroop maak komt er nog nauwelijks frisdrank in huis. Vandaag probeer ik of ik nog meer sap uit de vrachten kan persen. Op een middelhoog vuur (inductiestand 6) laat ik de ontdooide vruchten langzam warm worden tot tegen de kook. Daarna laat ik het nog en kwartiertje op een laag pitje (stand 4) doorpruttelen. Gaat het in de grofmazige perszak in de fruitpers. Daarna persen opkoken en suiker toevoegen. Tenslotte gesteriliseerde flessen vullen met de hete siroop.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Diepvries bramen | 4.6 kg | ||
Frambozen uit diepvries | 1.7 kg | geen | |
Suiker | 3.4 kg | ||
Citroensap | nb | ca 5 scheutjes uit knijpflacon |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Vruchten ontdooien | Bramen en frambozen in grote emmer gedaan en laten ontdooien. Dat duurt ruim anderhalve dag. |
2 | Zachtjes opkoken | Alle vrachten passen net in onze grote jam pan (7 liter). Ik zet het geheel op de inductie stand 6 om langzaam tot tegen de kook te komen. Ik wil voorkomen dat het echt gaat koken om zo veel mogelijk smaak te behouden. Zodra de eerst luchtbellen duidelijk naar boven komen (kookt nog net niet) gaat de stand naar 4. Laat het nog een kwartiertje door pruttelen. Blijf wel regelmatig roeren. |
3 | Persen | Persgereedschap schoongemaakt en gespoeld met sulfiet oplossing. Vervolgens weer afgespoten. Schone emmer onder de uitloop van de pers geplaatst. Grove pers zak in de pers gedaan waarin ik de hete pulp giet. Ik pers zo veel mogelijk sap uit de pulp door de pers aan te draaien en dan te wachten tot er geen sap meer uit loopt en opnieuw aan te draaien. Dat doe ik tot er vrijwel geen sap meer komt. De koek met pitten en velletjes gaat in de compostbak. |
4 | 1e deel opkoken met suiker | Er is te veel sap om in een(1) keer in de pan te verwerken tot siroop. Daarom begin ik met 2 liter sap en voeg 1,5 kilo suiker toe en 4 spuitjes citroensap. Roer tot de suiker s opgelost en verhit het op hoge stand (8) tot ca 90 graden. Dan laat ik het 20 minuten pasteuriseren. Onderwijl zet ik de gesteriliseerde flessen klaar. Ik heb 3 wijnflessen siroop. Maak de rand van de flessen schoon en draai de doppen op de flessen, zo dat ik ze regelmatig kan blijven ontluchten ( je weet nooit of ze toch nog een beetje gaan fermenteren) |
5 | 2e deel opkoken met suiker | Ik heb nog 2,7 liter sap en voeg 1,9 kilo suiker toe en 5 spuitjes citroensap. Roer tot de suiker is opgelost en verhit het op hoge stand (8) tot ca 90 graden. Dan laat ik het 20 minuten pasteuriseren. Onderwijl zet ik de gesteriliseerde flessen klaar. In totaal kom ik nu 0p 8 1/2 wijnfles siroop. Maak de rand van de flessen schoon en draai de doppen op de flessen, zo dat ik ze regelmatig kan blijven ontluchten ( je weet nooit of ze toch nog een beetje gaan fermenteren) |