Aardbeien appel siroop
Status
Gepubliceerd
De appels geschild en met 3 liter water (waarin ze tijdens het schillen onder staan) in de diepvries.
De aardbeien en appels persen en daarna met suiker opkoken geeft 21 flessen siroop.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Aardbeien | 7 kg | Uit de diepvries. | |
Appel | 900 gr | Appels die met de zomerstorm van de boom zijn gewaaid zij nog niet helemaal rijp. In partjes gesneden en een paar dagen in de diepvries. | |
suiker | 9 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | ontdooien | aardbeien en appels zijn ingevroren in emmers. In de emmers laten ontdooien (36 uur). |
2 | persen | Eerst de aardbeien in de pers en laten uitdruipen, daarna de pers vullen met de appel en stevig met de handen aandrukken en weer bijvullen. Persen totdat er voldoende ruimte is om het restant van de appelen in de pers erbij te doen. Persen in etappes dat kost in totaal circa 4 uur. en geeft ruim 10 liter sap. |
3 | inkoken | De pan kan max 7 liter bevatten. Daarom kook ik het sap op in 3 delen van ca 3,3 liter sap en 3 kilo suiker. Dat breng ik op middelhoog gas aan de kook (102 graden C). Neem er wel de tijd voor . Het vergt ruim een half uur per pan. |
4 | Flessen vullen | Vul de schone flessen en schroef de doppen dicht. Niet strak. Zorg er voor dat je ze bij warm weer even los kunt draaien. Hoe het kan weet ik niet maar soms gaat het wel gisten en je wilt niet dat de flessen knallen. |