Sentinelappel sleedoornwijn 2212
De sierappel staat nog volop te blozen en de eerste nachtvorst is geweest. Voordat ze allemaal op de grond liggen verzamel ik een emmer vol hak ze in de molen en voeg ze samen met de ingevroren sleedoorn. Elke dag even flink stampen zodat alles goed mengt en een beetje water toevoegen zodat de pulp net onder staat. pecto enzym toegevoegd. Na een paar dagen voedingszout doorroeren en na een paar uur super wijngist er bij. Dan het deksel er losjes op. Na 5 dagen dagelijks roeren en stampen in de emmerzeef persen geeft een mooie donkerrode most
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Sierappel sentinel | 8 kg | ||
Suiker | 1.5 kg | 500 gram op 27 december en op 11 maart nog eens 1 kilo | |
Sleedoorn | 2 kg | uit de diepvries. | |
Water | 0.3 l | zodat de pulp net onder staat | |
Pecto enzym | 0 nb | ||
Gistvoeding | 0 nb | ||
Superwijngist | 0 nb | ||
Japanse kwee | 200 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | appels hakken | Appels en japanse kwee door de fruitmolen draaien. |
2 | vruchten mengen | Stort de helft van appelpulp in het gistingsvat daarop de bevroren sleedoorn en dan de rest van de appelpulp dagelijks doorroeren. Na een dag is de sleedoorn ontdooit en stamp ik alles met de stampstok door elkaar. |
3 | water toevoegen | Na 3 dagen giet ik water bij tot alle pulp onder staat (ca 300 cc). Daarna weer roeren en pecto enzym toevoegen. |
4 | Gistvoeding en gist toevoegen | Na nog eens 2 dagen roer ik de gistvoeding door de pulp en na een paar uur de gist. |
5 | persen | De wijnpers is al helemaal opgeruimd omdat ik deze actie niet meer verwachtte. Ik zet een 20 liter gistingsvat in de witte speciekuip.Op het gistingsvat enkele latten met de emmerzeef. Daarin de pers zak en vul deze met de pulp. Vouw de zak dicht en zet er een 20 liter gistingsemmer op. In de emmer een gistende most emmer met 10 liter most totdat de most niet meer drupt. Ik verwijder de emmer met most en plaats een 20 liter emmer op de zak en vul deze met water. Als ook deze niet mer drupt zet ik een extra 10 liter emmer daarop. Onderwijl duw ik ook regelmatig extra. Na ca 24 uur vind ik het genoeg. |