Krieken concordeperenwijn 2209
De diepvriezer moet ontdooien en daarbij komen de krieken aan de beurt om te verwerken. Totaal 2 3/4 kilo. Daarbij voeg ik op 25 oktober nog 5 kilo overrijpe concorde peren die na fijn gesneden een nacht en dag in de vriezer hebben gelegen zodat de cellen kapot vriezen en het sap vrij komt.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Krieken uit de diepvries | 2.75 kg | ||
Concorde peren | 5 kg | Peer concorde | |
Gistvoeding | 0 nb | ||
Super wijngist | 0 nb | ||
Suiker | 2 kg | Suiker toegevoegd na de eerste meting op 23 december en op 7 maart |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | krieken ontdooien | Laat de krieken ontdooien en stamp ze daarna twee keer per dag met de houten stamper om zo veel mogelijk kersenschillen kapot te maken. Voeg zodra zo ontdooit zijn de gistvoeding toe en na een paar uur de wijngist. |
2 | Peren toevoegen | De peren zijn voor een groot deel gevallen en overrijp. IK spoel ze gewoon goed af zodat de klei die er op zit er af maar de schillen nog zo veel mogelijk in takt blijven opdat er zo veel mogelijk wilde microben mee in het gistingsvat gaan. Daarna snijdt ik de peren in stukken die een dag de diepvries in aan. Een paar uur nadat de peren daaruit komen giet ik de krieken er bij en zet het weg zodat er geen vliegjes bij kunnen komen. Na een dag begin ik gedurende een paar dagen dagelijks in de puree te stampen met de houten stamper zodat alles goed door elkaar komt. Overigens zet ik het onder deksel weg. |
3 | Persen | Na 2 weken pers ik alles en zet het weg in gistingsvat. |
4 | Meten en suiker toevoegen | 22 december meet ik het zuur, de alcohol en de suiker. Omdat er nogal wat blubber onderin het vat zit pers ik het nog lichtjes uit voordat ik meet. Ik kom op 8 liter most met 30 gram suiker per liter 5 % alcohol en 6 gram zuur per liter. Voor nu voeg ik 1,6 kilo suiker toe. en laat het rustig verder gisten in gesloten vat. |
Logboek
Gerelateerd
Peren druivenwijn
Rode spitskool met appel en krenten
Appel perenjam
Kwee, appel, perenjam 2309
Bramen- appeljam 2308
Bramen appeljam
Gele framboos braam appeljam
Lijsterbes perenjam
Peren kruisbessenjam 2308
Peren-gemberjam
Peren-Josta jam 2209
Aardbeien appel siroop
Peer kersen cassis siroop