Cassiswijn alleen zwarte bessen (10L) 2210
Grote zak zwarte bessen uit de vriezer laten ontdooien en langzaam persen. Dat geeft ca 6 liter sap. Sap aangevuld tot 10 liter voor eerste gisting.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
zwarte bessensap | 6 l | Sap geperst met de emmerpers voor langzame persing | Zwarte bes titania |
Voedingzout | 1 tl | ||
Acidex | 35 gr | Om het aantal grammen zuur van 11 gr per liter in 8 liter terug te brengen naar 5 gram per liter op 10 liter wijn. | |
Wijngist | 1 tl | ||
Suiker | 1500 gr | ||
water | 3 l | ||
Campden (sulfiet) poeder | 4 gr | Bij de voorbereiding op het bottelen toegevoegd om de gisting te stoppen. | |
Suiker | 150 gr | Omdat vrijwel alle suiker weg is aangezoet bij het stoppen van de gisting |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Vruchten persen | Bessen laten ontdooien in perszak, waarbij de perszak in de emmerpers staat. Het sap kan al direct in het schone gistingsvat druppelen bij ontdooien. Als alles ontdooit is de perszak dichtvouwen en de houtblokken er op stapelen zodat de pers zo hoog mogelijk staat in de langzame emmerpers. Ik strooi nu al snel het voedingszout in de emmer met sap. Om de paar uur draai ik de pers een beetje aan en na ruim een dag is vrijwel alle sap uit de bessen geperst en verdwijnt de koek in de compostbak. Nu voeg ik ook de wijngist toe en leg een doek op de gistingsemmer |
2 | Roeren en open gisting | Gedurende 5 dagen roer ik dagelijks 2 keer zodat er gisting goed op gang komt. |
3 | Primaire gisting | Na 5 dagen gaat de deksel op de gistingsemmer en wordt deze aanvankelijk om de dag en later om de paar dagen en tenslotte eens per week ontlucht. Dat doe ik op visuele controle van het bol staan van de deksel op de gistingsemmer |
4 | Meten en suiker toevoegen | Eind februari is er weinig leven meer in het vat en meet ik de most waarna ik alles over hevel in nieuw vat. Ik meet het zuur de most en voeg 1500 gram suiker toe met 2 liter water. Ik verwacht dat er nog voldoende gist in de most zit om weer verder te gisten |