2022-09 Perenwijn Hekendorp met vlierbloesem
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Op de camping vielen regelmatig bijna rijpe peren. Daar heb ik de vraatplekken uitgesneden en in partjes gesneden. De partjes gekneed zodat er vocht vrij kwam. Dat was vrijwel voldoende om alle partjes onder het vocht te ztten. Dagelijks gekneed en perenpartjes toegevoegd. Thuis na de vakantie heb ik alles in een pantykousgedaan en lichtjes geperst in schone emmer2). Het rook als redelijk gegist. De beschadigde valperen van de tuin schoongemaakt en toegevoegd in de pantykous onder regelmatig kneden totdat de 10 liter emmer 2 cm onder de rand gevuld was. Supergist over het sap gestrooid en een paar keer per dag de pantykous kneden totdat alle harde stukken zacht zijn. Daarna persen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Peren | 9 kg | Peren ontdaan van vraatplekken/wormstekigheid en ander ongerief. | |
Suiker | 2 kg | ||
Water | 2 l | ||
Citroenzuur | 7 gr | ||
Gedroogde vlierbloesem losjes in maatbeker | 50 cl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Peren verzamelen | Peren schoon vegen en in stukken snijden. Wormstekigheid en plekjes verwijderen. De beurse plekken van het vallen die verder nog gaaf zijn heb ik laten zitten. De pulp dagelijks kneden. Het blijkt dat de eerste dag van de ca 1,5 kg peren al zo veel sap los komt dat de pulp onder staat. Dagelijks gedurende een week heb ik peren toegevoegd. Na een week zijn we naar huis gegaan van de camping en thuis lagen er veel peren naast de boom op de eigen tuin. De beschadigde peren heb ik verwerkt als boven en toegevoegd. Super wijngist toegevoegd. Emmer afgesloten met een deksel die ik elke dag liet ontluchten. Dagelijks nog een keer flink kneden. |
2 | Persen | Na nog eens 4 dagen de peren geperst. Dat gaf ruim 7 liter sap en 1800 gram voedsel voor de composthoop. Soortelijke massa 1015 en alcohol 8%. 1,5 kg suiker en 2 L water toevoegen. Daarna zuur meten. |
3 | bloesem inmengen | In oktober voor extra smaak accenten nog wat vlierbloesem ingemengd |