2022-09 Kruisbes agastache wijn
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik heb een mooie grote hoek met dropplant staan. Daarom probeer ik er een wijn van dte maken. Van de dropplant de bloementjes en bladen geoogst en in een pantykous gedaan. Kruisbessen uit de diepvries laten ontdooien en de pantykous daarin gehangen. Kruisbessen en pantykous flink kneden en daarna persen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Dropplant | 5 l | Losse inhoud met vooral bloemtoppen en blad. | |
Kruisbessen | 5 kg | Uit de diepvries | Kruisbes hinonmaki rood |
Water | l | aanvullen tot 10 liter | |
Suiker | 0.8 kg | ||
Super wijngist | 0 | ||
Voedingszout | 0 |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | blad en bloem in oantykous | Blaadjes en bloemtoppen rauw in pantykous om zo veel mogelijk smaak stuifmeel en nectar te houden |
2 | kruisbessen toevoegen | Kruisbessen ontdooien in gistingsvat en als het ontdooit is de pantykous er in hangen de gistvoeding er bij en na een poaar uur ook de wijngist |
3 | Roeren en kneden | Paar dagen pulpgisting en flink roeren en vermengen |
4 | Persen en meten | Persen en emmer afvullen tot 3 cm onder de rand |