Peren-gemberjam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Na de vakantie zijn veelperen van de boom gevallen. De meesten zijn nog gaaf e er zijn vrijwel geen vraat in. Totaal 9 kilo. De 3 kilo met plekjes en vraat maak ik schoon en voeg ik bij de most voor de perenwijn. 2 kilo gebruik ik voor dit recept.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Peren | 2 kg | Snijd de peren met schil en klokhuis in stukjes(komma) Verwijder eventueel vraat en rotte plekjes. Valplekjes laat ik zitten. | |
Citroen | 1 st | Van de gewassen citroen gebruik ik de buitenste gele schil en de vrucht. | |
Gember | 6 cm | Ik schaaf de gember uit de diepvries. | |
pectine | 1 tl | Ik los de pectine op in een kopje water Door het regelmatig te roeren tot er geen klontjes meer zijn. | |
water | 250 cl | geen |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Los de pectine op | Als eerste los ik de pectine op in een kopje water. Ik roer het flink door en herhaal dat regelmatig totdat ik het gebruik in de jam. |
2 | Maak 15 potten schoon | Mijn potten staan schoon op zolder. Nu spoel ik ze af onder de hete kraan en zet ze 25 minuten in de oven die ik verwarm tot 110 graden. Ze blijven in de oven staan tot ik ze nodig heb. |
3 | Peren tot moes koken | Zet de peren met een bodempje water op op middelhoog vuur. Voeg de citroen rasp en de in partjes verdeelde citroen toe. Voeg de geraspte gemeber toe. Pureer de schillen en harde stukjes met de staafmixer als de peren tot moes zijn gekookt. |
4 | Jam koken | Zet de moes op op hoog vuur en roer de suikeren pectine oplossing er door. Breng aan de kook tot minimaal 105 graden celsius en laat even doorkoken.Haal onderwijl de potjes uit de oven en zet ze op eeb vlakke ondergrond. |
5 | Potten vullen | Giet de hete jam in de hete potten (Ik gebruik een vultrechter en een grote soep opscheplepel). Veeg de randen goed schoon met een schoon stuk keukenrol en sluit de potjes af. |
6 | Afkoelen | Laat de potjes rechtop staan (draai ze beslist niet op de kop) en laat ze afkoelen. Regelmatig zal er een potje ploppen omdat de lucht boven in het potje krimpt en er onderdruk ontstaat boven de jam waardoor het deksel naar binnen wordt getrokken. |
7 | etiketten plakken | Controleer na het afkoelen of de deksels hol getrokken zijn. Die kun je bewaren buiten de koelkast. De andere potten zijn beperkt houdbaar. Plak de etiketten op de potten. |