Mispel Frambozenjam 2012
Mispels die afgevallen zijn en de laatsten die nog aan de boom hingen na de eerste nachtvorst afgelopen maandag waren al behoorlijk zacht . Totaal ruim 1200 gram. Samen met een bak frambozen van 2 kilo uit de diepvres verwerkt tot jam. Ik heb als basis gebruikt een recept van aardbeien en mispel. Omdat ik geen aardbeien meer had heb ik frambozen genomen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
rijpe zachte mispels | 1.2 kg | Direct na de oogst borstel ik de mispel al zo veel mogelijk af zodat ze schoon kunnen narijpen. Mispels zijn zo zacht dat het moes gemakkelijk naar buiten wordt gedrukt. | Mispel |
Frambozen | 2 kg | Uit de diepvries. Het oorspronkelijke recept gaf aan dat de verhouding aardbei mispel 2 op 1 is. Maar ik heb niet meer frambozen op voorraad. | Framboos rode herfst |
Japanse kwee | 2 st | Kwee ontpit. Zou een goede vervanging zijn van citroen. | chinese kweepeer |
steranijs | 3 st | Om een extra accent toe te voegen. | |
suiker | 2.2 kg | ||
water | 1.2 l | Volgens het oorspronkelijke recept het aantal liters water toevoegen dat je als gewicht aan mispels hebt. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | mispels tot moes koken | Voeg het water bij de mispels en zet op een zo laag mogelijk vuur zodat het langzaam aan de kook komt. Laat ca 30 minuten doorkoken en regelmatig roeren zodat de moes niet aan de bodem plakt. Druk op de mispels in om te controleren of ze uit elkaar vallen. Laat anders nog even doorkoken. |
2 | Mispels door zees roeren | Zet een zeef klaar op een emmer en stort de mispels in de zeef. Roer met een houten lepel of een grote soeplepel alle moes door de zeef. Velletjes en pitten blijven achter. |
3 | Vruchten samenvoegen | Doe de frambozen en de mispelmoes in een grote pan en voeg de steranijs toe. Ik laat het nu een paar uur trekken om dat de potten die ik ga gebruiken in de vaatwasser worden gewassen. Mijn potten worden na gebruik. direct schoon gemaakt, maar voor het gebruik ontsmet ik ze nog even. Vandaag waren de oven en de grote kookpan niet beschikbaar |
4 | Inkoken | Op het kleinste pitje verwarm ik de moes tot ca 60 graden. Dan roer ik de suiker er door en laat het langzaam verder verwarmen. Bij ca 80 graden wordt de korreligheid van de mispel minder. Bij 95 graden geef ik meer vuur en strooi hel voorzichtig tussen duim en wijsvinger pectine poeder dat ik direct doorroer. Ik blijf nu roeren tot een temperatuur van 104 graden. Heter wordt het niet. Na een paar minuten op 104 graden gaat het in schone potten en maak ik de randen svan de potten choon en draai ik de potten stevig dicht. |