Lijsterbes perenjam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
In Bakkeveen waren de eerste lijsterbessen rijp. Ik hen een kliem emmerrtje verzameld.thuis gerotst en afgespoeld.
Thuis gekomen lagen de eerste concorde peren op de grond en die heb ik verzameld en in stukjes gesneden. De niet aangetaste stukken heb ik samen met delijsterbesseb tot moes gekookt em door de passeerszeef met middelfijne zeef gedraaid. Weer aan de kook brengen met wat citroensap en de suiker. Daarna heet in hete schone potten. Smaakt een beetje naar de engelse sinaasappel mamrmelade.
Het resultaat is een erg stevige jam. Wat korter inkoken de volgende keer. De smaak is verrassend. Ik mis alleeen het stukje sinaasappelschil uit de engelse sinaasappelmermelade. Ben benieuwd hoe het iver een poosje zal smaken
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Lijsterbessen | 750 gr | Lijsterbessen van de trossen geritst en afgespoeld. | |
Partjes van concorde peer | 550 gr | de peren geschild en alleen de gave partjes gebruikt voor de jam. | |
limoensap | 2 nb | De hoeveelheid is een gokje.Het is in elk geval vier keer knijpen in het plastic flesje. | |
suiker | 1 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | peren schillen | Peren schillen en in stukjes snijden. Aangetaste delen en klokhuis verwijderen. |
2 | lijsterbessen schoonmaken | Lijsterbessen ritsten en alleen de gave bessen gebruiken. Daarna afspoelen. |
3 | moes koken | De peer en lijsterbes met aanhangend water onder regelmatig roeren tot moes koken. Dan verdwijnt ook de blauwzuur uit de lijsterbes. |
4 | moes zeven | Perenlijsterbes moes door de passeerzeef draaien met middelste maat gaatjes. Er is ruim een kilo moes over. |
5 | moes aan de kook brengen | De peren-lijsterbes-moes op middelhoog vuur al roerend aan de kook brengen. Het limoensap onderwijl doorroeren. Als het bijna kookt de suiker beetje bij beetje doorroeren en oplossen in de moes. Daarna op hoog vuur aan de kook brengen tot het flink borrelt en vervolgens onder regelmatig roeren een kwartiertje op middelhoog vuur laten inkoken. Blijven roeren zodat er niets op de bodem van de pan koekt. Regelmatig schuim afscheppen. |
6 | potten vullen | Ik heb 5 steriele hete potten staan die ik vul met de hete moes. Deksel er op en rechtop weg zetten. Als het goed is klikken de deksels bij het afkoelen. Ik gebruik vandaag potten met metalen deksel. |