Appel perenjam
Status
Gepubliceerd
Uit migratie
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
appel | 800 gr | Schoongemaakt en tot moes gekookte appel. Gewogen nadat ze door de roerzeef zijn gegaan. | |
Peren | 1100 gr | Schoongemaakt en tot moes gekookte peren. Gewogen nadat ze door de roerzeef zijn gegaan. | |
citroensap | 5 nb | 5 druppels in de af te koelen moes tegen occideren. | |
suiker | 1.5 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Appelmoes koken | Het gaat om valappels die allemaal wel een plakje hebben of vraatgangen door rupsen. Snijdt de appel is partjes en verwijder het aangetaste vruchtvlees. Zet op een laag vuur in een bodempje water. Laat fijn koken. Dit kan op het lage vuur vrij lang duren. Reken op 3 kwartier. Draai alles door de roerzeef zodat de schillen en harde stukken achterblijven. Doe in de pan waarin je de jam maakt. Druppel enkele druppels citroensap. Ik heb nu 800 gram moes. |
2 | Perenmoes koken | Het gaat om peren die om wat voor reden dan ook niet bewaard kunnen worden en die allemaal wel een plakje hebben of vraatgangen door rupsen. Snijdt de peren is partjes en verwijder het aangetaste vruchtvlees. Zet op een laag vuur in een bodempje water. Laat fijn koken. Dit kan op het lage vuur vrij lang duren. Reken op 3 kwartier. Draai alles door de roerzeef zodat de schillen en harde stukken achterblijven. Doe bij de appelmoes in de pan. Druppel nog enkele druppel citroensap. Ik kon pas de volgende morgen verder gaan.Ik heb nu 1100 gram perenmoes. |
3 | Potjes schonmaken | Maak voldoende potjes schoon en steriliseer ze door uit te koken ca 20 minuten laten doorkoken. |
4 | Jam koken | Ik zet de moes op het kleinste pitje met sudder plaatje. Meng 1500 gram suiker erdoor en laat het aan de kook komen. Het lijkt tijdens het warmen vanaf ca 70 graden C wel of het begint te geleren. Ik laat het verder rustig doorwarmen tot alles goed kookt. Het is dan ca 103 graden C. |
5 | Potten vullen | De hete jam in potten gieten en afsluiten. |