2306-Jam Aardbei Druif Framboos
De nieuwe oogst komt er aan. Nu ligt er nog wat in de vriezer dat ik weg ga werken. Deze keer een zak frambozen, een zak aardbeien en een bak druivensap. Ik laat alles ontdooien in een ruime pan.
Lees dit voor het gerbuik van pectine : Pectine toevoegen
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
aardbeien uit de vriezer | 1250 gr | De aardbeien hebben nog kroontjes zie ik na het ontdooien. | Aardbei gemengde rassen |
druivensap | 500 gr | ||
frambozen | 370 gr | Framboos rode herfst | |
suiker | 2 kg | ||
pectine | 120 gr | ||
citroen | 1.5 st | In schijven gesneden |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Suiker en pectine mengen | Meng ca 500 gram suiker met de pectine zodat alles goed gemengd is. |
2 | 15 potten steriliseren | Neem 15 schone potten en 15 bijpassende deksels.
Zet de potten in de oven en verwarm tot 120 graden.
Laat ca 15 minuten op ca 120 graden steriliseren.
Haal potten en deksels pas uit de oven als je ze nodig hebt.
|
3 | Vruchten koken | Doe de aardbeien, frambozen, druivensap en citroen in een grote pan. Ik gebruik een 7 liter RVS pan en zet dit op middelhoog vuur. (inductie stand 4) en breng rustig aan de kook. Roer regelmatig zodat de vruchten niet op de bodem plakken. Laat doorkoken tot de schil van de citroen zacht wordt. Gebruik nu de staafmixer om alles egaal fijn te maken waardoor de kroontjes niet meer te herkennen zijn en ook de votreon in de hele massa is opgenomen. |
4 | Suiker doorroeren. | Roer als de vruchtenmassa kookt ongeveer een derde van de suiker in de kokende vruchtenmassa.
Voor één derde van het suiker pectine mengsel:
Neem een eetlepel en strooi schep voor schep suiker pectine mengsel overd de vruchtenmassa.
Roer elke schep goed door de vruchtenmassa.
Herhaal dit twee keer totdat de suiker en de pectine zijn opgenomen in de vruchtenmassa. |
5 | Koken | Zet het vuur nu hoog (inductie stand 8) en roer regelmatig.
Haal de potten uit de oven.
Zet een grote schone soeplepel en de jam trechter klaar.
Als de massa omhoog komt en flink gaat bruisen.
Laat 2 minuten flink bruisen, maar waak er voor dat de jam niet over kookt.
Meet de temperatuur van de jam (deze zal 105 graden Celsius zijn).
Schep de jam in de hete potten, maak de randen van de potten goed schoon en draai de deksels er vast op.
Zet de potten rechtop weg (beslist niet op de kop) en wacht tot ze zijn afgekoeld. De deksels gaan ploppen.
Waarom niet op de kop?
Veel deksels zijn van metaal en je wilt roesten voorkomen. Plastic deksels kunnen ongewenst uitzetten door de warmte en dat geeft alleen maar troep. Buitendien het is helemaal niet nodig. De lucht boiven de jam is warm en zal krimpen, waardoor er een onderdruk - een vacuum gaat ontstaan). Door de hitte van de jam, de pot en de deksel is deze ruimte al steriel) |
6 | Schoonmaken en etiketteren | Was de potten goed af, droog ze en zet de etiketten. De etiketten bevatten minimaal de naam van de jam en de datum van bereiding. |