202409 Augurkenjam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik heb nu augurken op zoetzuurstaan en augurken die staan te fermenteren. Op zoek naar meer verwerkingsmogelijkheden kwam ik een jamrecept tegen voor komkommers. Natuurlijk heb ik het recept maar half gelezen toen ik begon en zijn niet alle ingredienten in huis. Daarom enkele aanpassingen die hopenlijk wel goed uitwerken. De munt op de tuin heb ik vorige week opgebruikt en daarvoor in de plaats heb ik rozemarijn en tijm genomen. Ik heb geen citroenen, maar wel citroenzuur en bladen van mijn citroenboom. Met alleen citroenzuur smaakte het een naar zuurtjes, hopenlijk geeft het blad er een mooie dimensie aan. Het blad ruikt in elk geval naar mooie verse citroen.
De basis voor dit recept vond ik hier: Komkommerjam met munt
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Augurk | 1.3 kg | Augurk vorgebirgstrauben | |
suiker | 0.7 kg | ||
pectine | 50 gr | ||
Citroenblad | 15 st | Voor elke pot 3 bladen die ik doormidden scheur. | Citroenboom |
Rozemarijn | 12 cm | 3 takjes van 4 cm | Rozemarijn |
Tijm | 8 cm | 2 takjes van 4 cm | Tijm Zomer |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Augurken voorbereiden | Ik spoel de augurken af en bortsel de haren er af. Ik snijd de augurken in dunne schijfjes op de mandoline. |
2 | In suiker weg zetten | In een ruime kom roer ik de suiker door de augurken en laat het 24 uur staan, (in het oorspronkelijke recept staat een nacht, maar ik kom er pas tegen de avond aan toe (want er staat ook nog een grote emmer met rozenbottels om te persen voor siroop en wijn). |
3 | Potten steriliseren | Ik steriliseer 4 gewone jampotten en 2 kleine potten 20 minuten in de over op 120 graden Celsius |
4 | Augurken opkoken. | In het recept staat dat ik nu de augurken moet inkoken tot de gewenste consistentie. Omdat ik daar wat minder goed in ben roer ik 50 graam pectine door de nog koude jammassa tot alle pectine is opgelost. Vervolgens strooi ik er 2 theelepels citroenzuur bij. Ik begin op inductiestand 4 en vraga me af of ik het wel mooi vond die schijven en pitten zo prominent in de jam en besluit dan toch om de staafmixer er even in te zetten zodat ik een fijnere maar nog wel herkenbare structuur behoud. Ik zet de inductiestand op 8 en laat de massa opkoken tot 105 graden Celcius. |
5 | Potten vullen | Voor elk van de grote jampotten scheur ik 3 citroenbladen doormidden en leg die op de bodem van de pot. In 2 potten doe ik een tak rozemarijn em on 2 potten een tak tijm. Ik houd een tak rozemarijn en 3 citroenbladen op reserve. Ik vul de 4 potten met de hete jam en ook de reservepot. Maak de randen van de potten schoon en sluit ze af om af te koelen. Daarna de potten schoonmaken en etiketten plakken |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
08-09-2024 | Nog niet stevig genoeg. Bolgende keer 75 gram pectine toevoegen ipv 50 |