2024-07 Cassis kruisbes jam met tijm
Status
Gepubliceerd
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Bio citroen | 1 st | In kleine stukjes gesneden | |
Krusbessen | 700 gr | Kruisbes hinonmaki rood | |
Zwarte bessen | 400 gr | Rabarber roze champagne | |
Suiker | 1000 gr | ||
Pectine | 80 gr | ||
water | 250 cl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Pectine oplossen | Giet de pectine langzaam onder voortdurend roeren in het lauwwarme water.
|
2 | Potten steriliseren | Neem 8 schone jampotten met deksel. Spoel uit met heet water.
Zet de potten op de kop in de oven
Verwarm de oven tot 120 graden
Steriliseer gedurende 20 minuten |
3 | Citroen in stukjes snijden | Was de citroen goed.
Snijd in kleine stukjes.
De bessen oogst ik droog van de tuin in platte bakken. Ik controleer ze en verwijder de slechte en eventueel blad of takjes. |
4 | Tot moes koken | Zet de vruchten op zacht vuur (inductiestand 3) totdat de citroen uit elkaar valt. Roer goed door zodat de massa niet gaat koeken op de boden van de pan |
5 | Fijn hakken | Als de vruchtenmassa zacht is neem ik de pan van het vuur en maak ik de vruchtenmassa fijn met de staafmixer tot de gewenste structuur (Korter voor grof met stukjes) |
6 | Tot jam koken | Ik zet de pan nu op hoog vuur en roer er de pectine oplossing door. Daarna roer ik de suiker er door en kook de massa tot 105 graden onder regelmatig roeren |
7 | Potten vullen | Neem de potten uit de oven en zet ze klaar.
Pan van het vuur en schep de hete vruchtenmassa door de jamtrechter in de potten
Maak zo nodig de randen van de potten schoon en draai de deksel strak op de potten
Zet rechtop weg en laat afkoelen. De deksels gaan clicken |
8 | Afwerken | Maak de potten zo nodig aan de buitenkant schoon en plak er de etiketten op. |