Zuurkool variatie 2022
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De spitskool en een deel van de witte kool moeten geoogst worden. Wordt weer een volle emmer zuurkool met de nodige kruiden en smaakmakers.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
kool | 6 kg | De spitskool en witte kool die begint open te barsten op de tuin | Spitskool filderkraut |
jalapeno peper | 3 st | De pepers zijn nog niet helemaal rijp | Peper jalapeno |
zwarte mosterd | 3 el | uit eigen oogst | Zwarte mosterd |
venkelzaad | 2 el | uit eigen oogst | Venkel knol romanesco |
laurierblad (vers) | 12 st | De verse laurierbladen komen van de eigen tuin | Laurier |
jeneverbes | 8 st | ||
grof zeezout | 80 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | zuurkool snijden | Kool wassen zodat zand en ongerechtigheden ook tussen de bladen weg zijn. Daarna met de zuurkool schaaf schaven in smalle slierten. De Jalapenopepers (zijn nog niet helemaal rood) fijn snijden tot kleine snippertjes met de zaden. Omdat ik verse peper gebruik voeg ik geen piment bessen of peperkorrels toe. |
2 | laagjes in de emmer | Leg laagjes kool in de emmer en strooi daar de smaakmakers en zout overheen. Vervolgens druk ik alles samen. Tenslotte is de emmer helemaal vol met kool en smaakmakers. |
3 | fermenteren | Ik dek de kool af met grote kool bladen en daaroverheen dakpansgewijs een laag deksels van yoghurtbekers. De ruimte daarboven vul ik op met enkele potten tot net boven de rand van de emmer. Ik leg de emmerdeksel er los op en verzwaar die met gewicht. Laat het geheel nu rusten maar controleer dagelijks of alles onder vocht staat. Na een nacht is er zo veel vocht losgekomen en alles zo ver ingezakt dat alles bedekt is en ik de ruimte to.t de deksel opvul met andere potjes |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
17-11-2022 | Fermentatie opzetten | |
12-12-2022 | Potten vullen met de zuurkool. Ik steriliseer 12 grote pindakaaspotten met plastic schroefdeksel. Laat de zuurkool in vergiet uitlekken en vang het vocht op. Ik vul de potten elk met ca 470 gram uitgelekte zuurkool. De laurierbladen houd ik apart en leg in elke pot een blad. Ik heb 12 potten met 470 gram en een dertiende met 420 gram. Op de kool leg ik bij wijze van proef een op maat geknipt stuk bakpapier. Druk dit aan op de kool zodat er geen kool boven het bakpapier is en vul de potten af met het uitlekvocht tot 1 cm onder de rand. Sluit de potten af en laat ze nog een dag op het aanrecht staan. Ze blijven rustig, daarna gaan ze naar zolder. Voor alle zekerheid elke pot in een yoghurt emmertje. De ervaring heeft geleerd dat het fermenteren nog wel eens door kan gaan |