Zuurkool Red hot cherry variatie 2110
Helft van spitskool die niet gebruikt was voor de koolsalade vandaag verwerkt tot zuurkool. In plaats van gemalen peper heb ik red hot cherry gebruikt waarvan ik de zaden heb verwijderd.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Spitskool (wit) | 850 gr | Kool die over is van de salade | Spitskool express |
red hot cherry peper | 4 st | Peper red cherry hot | |
Zeezout | 2 tl | ||
mosterdzaad | 1 el | Zwarte mosterd | |
Nigellazaad | 2 tl | Juffertje in groen | |
starter | 10 cl | Als starter heb ik hiervoor het sap genomen van de knoflook fermentatie van vorig jaar. Daar zit een pittige knoflooksmaak aan |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kool snijden | De kool nog een keer in de lengte doorgesneden. Nog een keer flink naspoelen voor dat ik het ga snijden. Omdat het niet zo veel is snijd ik de kool in dunne reepjes met de hand. Daarna nog een keer goed naspoelen zodat alle resten van de slakkenpoepjes ook echt weg zijn. |
2 | Peper fijnhakken | Ik verwijder het kroontje en de zaden van de peper. Het rode vruchtvlees hak ik met het keukenmes heel fijn. |
4 | 2 liter weckpot vullen. | Ik vul de pot tot 1/4de met de witte kool. Giet er de starter bij en druk aan. Ik herhaal dat iedere keer met ongeveer dezelfde hoeveelheid kool en druk naar mate de pot voller wordt wat steviger aan. Tenslotte zit alle kool in de pot.Ik dek af met glazen gewicht. Die dekt nog niet de hele oppervlakte af maar dat komt nog wel. Ik sluit de pot af zodat de overdruk weg kan. De kool gaat vanzelf zakken als de fermentatie op gang komt. |
3 | Kruiden mengen | Ik meng de kruiden en het zout met de starter. |