Zuurkool met rozemarijn
Status
Nog niet af :: Gepubliceerd
Beschrijving
Een deel van de spitskolen heeft dit jaar geen sluitkolen gevormd vanwege veel slakkenvraat. Deze heb ik gebruikt voor dit zuurkool experiment.
Ik heb de grote nerven uit de bladeren verwijderd en het blad fijn gesneden.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Spitskool | 2.5 kg | De fijngesneden bladeren van de spitskool | Spitskool filderkraut |
Tomatensap | 0.5 l | Ik gebruik het sap van de tomaten die ik onlangs heb laten fermenteren als starter | |
piment bessen | 8 st | ||
Rozemarijn | 15 cm | Takjes rozemarijn daarvan de blaadjes | |
Zwarte mosterd | 1 el | Zaad van eigen oogst | Zwarte mosterd |
grof zeezout | 1.5 tl | ||
venkelzaad | 1 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kool kneuzen | Alle ingrediënten behalve de tomatensap en rozemarijn met de helft van de kool in schaal vermengd en met de handen zo veel mogelijk gekeusd en samengedrukt. Onder doek weggezet op het aanrecht.Ik had geen ruimte om alle kool nu te verwerken. |
2 | Stampen | Gedurende de dag een aantal keren de kool in de schaal stevig aangedrukt en verder ejkneusd. Volgende dag rest van de kool toegevoegd en opnieuw samengedrukt en onder doek weggezet op het aanrecht. |
3 | Mengen | De derde dag nog regelmatig aangedrukt en gekneusd.Rozemarijn fijn gehakt en toegevoegd.Tomaten ferment toegevoegd.Alles goed vermengd waarbij ik de kool zo veel mogelijk heb los gemaakt.Vervolgens alles in 3 liter vat gedaan dat nu voor 3/4de is gevuld. Afgedekt met schotel en daarop een mok gevuld met zout water.Vat afgesloten met passende schijf en schroefdeksel losvast er op gedraaid. Op schotel in de bak op het aanrecht geplaatst. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
27-11-2018 | Klein beetje geproefd. Smaakt beter dan ik had verwacht. Over een weekje maar eens proberen. Er komt in elk geval een frisse kruidige zuurkoolgeur uit de het vat. | |
20-11-2018 | Fermentatie opgezet zoals beschreven in het recept. |
|
11-12-2018 | Groente uit gistingsvat gehaald en in kleine potten verdeeld. 2 keer 550 gram stevig aangedrukt en uitgeperst pot aangevuld met vocht in 750 cc pindakaaspot. 1 keer 250 gram stevig aangedrukt en uitgeperst afgedekt met vocht in 450 pindakaaspot. Bij het vullen van de potten zo veel mogelijk vocht uit de groente geperst door deze met de achterkant van een lepel stevig aan te drukken en het vocht af te gieten. Er is circa 1,5 liter vocht over. Ik weet nog niet wat is daar mee kan doen. |
|
11-03-2019 | Pot open gemaakt en klaar gemaakt. Mogelijk dat ik te veel buitenste bladen gebruikt heb want een deel bleef taai. Smaak was verder goed met een vleugje rozemarijn |