Zuurkool
Status
Nog niet af :: Gepubliceerd
Beschrijving
Mijn eigen witte kool is dit jaar mislukt. Wel kreeg ik 2 giga witte kolen van een medetuinder.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
witte kool | 20 l | Nadat de witte kool was gewassen en gesneden met de koolschaaf had ik een 20 lier gistingsvat vol witte kool. De inhoud was behoorlijk aangedrukt. | |
Zeezout | 4 el | Op ieder kwart van de emmer heb ik een eetlepel zeezout verdeeld. | |
pimentkorrels | 10 st | ||
steranijs | 2 st | ||
mosterdzaad | 2 el |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Zuurkool schaven | Kolen schoonmaken en buitenste bladen verwijderen. In pasten snijden zodat ze hanteerbaar zijn en de harde kern verwijderen.Zuurkoolschaaf op de emmer zetten en schaven. Regelmatig in de emmer aandrukken. Na elk kwart van de emmer een eetlepel zeezout strooien. |
2 | Laten rusten | De emmer afsluiten en een uurtje laten rusten.De massa is ongeveer 2 liter geslonken. Daarna flink kneden. Daarbij komt veel schuim vrij en slinkt de massa nog eens tot 10 liter in. Overige ingrediënten toegevoegd en stevig door kneden. |
3 | Laten gisten | 3 gripzakken van 3 liter vullen met ca 2 liter water en op de kool zetten de hele oppevlakte is nu afgesloten. Gripzakken afsluiten. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
11-09-2020 | 2 van de 3 gewichtszakken zijn leeggelopen en vandaag kan ik de zuurkool ompakken naar een kleiner vat. ik knijp de zuurkool zo veel mogelijk uit en verdeel nog een extra eetlepel zeezout tussen de kool druk het allemaal stevig aan in een 10 liter emmer. Ik dek het af net de overgebleven zak. De smaak is al een klein beetje zurig. Ik zet het weg onder waterslot | |
16-11-2020 | Er zaten 3 grote plakken kaam op de kool. (volgende keer toch kijken naar een goede afdekking. 12 potten gevuld met 600 gram zuurkool. Afgedekt met kersenhouten schijf. Restje geproefd bij avondmaaltijd, Is echte zuurkool. |