2024-10 Zuurkool van witte kool
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Voor de vakantie moesten er 3 witte kolen geoogst worden. Eén hebben we meegenomen en de andere twee heb ik ontdaan van de groene bladen in de schuur gelegd. Die is redelijk koel.
Na ruim 3 weken waren de buitenste bladen een beetje gesmet. Die heb ik verwijderd. Een halve kool hebben we gebruikt voor een witte kool salade en anderhalve kool heb ik gebruikt voor deze zuurkool.
De kool in kwarten verdeeld en de harde kernen er uit gehaald. Vervolgens met de hand fijn gesneden. Ik vond het te weinig om de koolschaaf te pakken. Ik heb de 2200 gram gesneden witte kool uitgespoeld. Het viel bij het snijden al op dat er geen slakken of andere beestjes in de kool kropen.
De kool was te weinig om in een groot vay te laten fermenteren. Daarom heb ik twee flinke weckpotten genomen.
De kool heb ik verdeeld in 2 keer 1100 gram en apart voorbereid om in elke weckpot dezelfde samenstellig van de infredienten te hebben.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
witte kool | 2200 gr | Kool in vieren gedeeld, de harde kern verwijderd en met de hand fijn gesneden | Witte kool krautkaiser F1 |
mosterd zaad | 1 tl | Gele mosterd | |
Mosterdzaad | 1 tl | Zwarte mosterd | |
Korianderzaad | 1 tl | Koriander standaard | |
Nigellazaad | 1 tl | Juffertje in groen | |
piment bessen | 10 st | ||
peperkorrels | 14 st | ||
Vocht van de zuurkool van augustus | 0.5 l | Van de zuurkool die ik vandaag verdeeld heb over maaltijdporties hen=b ik het vocht bewaard. Daarvan gebruik ik nu een deel. | |
verse laurierbladen | 6 st | Veel kleien blaadjes, maar totaal ongeveer de hoeveelheid van 6 bladen | Laurier |
gedroogd citroenblad | 4 st | Citroenboom | |
Koolblad | 1 st |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kool voorbereiden | Ik verwijder de buitenste bladeren. Ik deel de kool in 4 kwarten en verwijder de harde kernen. De kool snijd ik met de hand fijn want het is te weinig om de koolschaaf op te stellen.
|
2 | weckpotten voorbereiden | De 2 weckpotten afgewassen nagespoeld en op 120 graden celsius 20 minuten in de oven steriliseren. |
3 | Mengen en vat sluiten | De ingredienten verdeel ik 1 twee gelijke delen.
Per deel:
Meng ik de ingredienten behalve de bladeren met de hand in een emmer.
Daarna stapel ik ze op in de weckpot en druk het zo ver aan als nodig is om alles in de pot te krijgen. Dan druk ik nog even stevig na voordat ik de citroen en laurierbladen op de kool leg.
Ik leg de gewichten op de bladen en vul de weckpot af tot vlak onder de rand. Daarna sluit ik de pot en zet die weg in een lekbak want door de fermentatie zal de pot zeker over lopen. |