2024-08 Zuurkool van witte kool (1)
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De eerstre witte kool van het jaar is klaar. Deze weegt maar liefst 3,3 kilo. Ik ga hem verwerken in lagen van 600 gram. Helaas is er wat fout gegaan in de communicatie via mijn neuro transmitters tussen hersenen en uitvoering. Bij het afwegen vann het zout heb ik geen 2% maar 1/20 genomen. Bij het klaar maken betekent dat dat de zuurkool straks wel goed moet worden uitgespoeld. Dat zal ik als een opmerking op het etiket moeten vermelden.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
witte kool | 3.3 kg | Kool in voeren gedeeld en de harde kern verwijderd. In fijne slierten gesneden. Deze keer met een vlijmscherp mes | Witte kool kilaton F1 |
laurierbladen | 6 st | In elke laag 1 | |
mosterd zaad | 6 tl | in elke laag een theelepel | Gele mosterd |
piment bessen | 6 st | 1 elke laag 1 bes | |
peper | 2 st | Fijn gehakt en daarvan in elke laag een klein beetje | Peper Chineze 3/5 kleuren |
gedroogd citroenblad | 5 st | Citroenboom | |
druivenbladen | 12 st |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Inleggen in lagen | Gebruik een 10 liter plastic saus emmer met afsluitbaar deksel.
Leg op iedere 600 gram witte kool de ingredienten voor deze laag en kneed even stevig door. Ook de laatste kleinere laag |
2 | Afdekken | Leg de druivenbladen dakpansgewijs op de kool. De emmer is na stevig aandrukken voor ruim de helft gevuld
Vul 4 schone jampotten met plastic deksel met water en zet die op de druivenbladen.
Sluit de emmer af met de deksel |
3 | Ontluchten | Wip dagelijks de deksel even los zodat de lucht kan ontsnappen. De CO2 die gevormd wordt is zwaarde dan lucht en vormt een deken over het druivenblad. Daarom de emmer zo weinig mogeklijk bewegen opdat de lucht aan de bovenkant uit de emmer kan ontsnappen |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
30-08-2024 | Er zat kaam op de druivenbladen. Die heb ik verwijderd. De fermentatie heb ik samengevoegd met de 202408 zuurkool bijna traditioneel. Beiden waren iets minder dan een halve emmer. Nu is het na aandrukken ruim 3/4 emmer. Ik heb een plastic binnendeksel gemaakt met een centraal gat en op de kool gelegd. Het fermentatievocht staat boven het deksel. Een afgesloten jampot op het gat om het deksel naar beneden te houden. |