2024-08 Spekbonen fermenteren
Status
Gepubliceerd
De spekbonen in de diepvroes zijn niet zo geslaagd heb ik gemerkt. Ze zijn over het algemeen nog stug. Daarom probeer ik het nu om ze te fermenteren.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Spekbonen | 450 gr | Staakboon Blauhilde | |
Knoflook | 20 gr | Kleine gepelde knoflook die te klein is voor gebruik in de keuken | |
gedroogde blaadjes koriander | 2 tl | Koriander standaard | |
laurierblad | 6 st | ||
Zeezout | 10 gr | ||
Water | Om de potten tot 1 cm onder de rand af te vullen. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Potten sterliseren | Deze keer was ik de potten eerst af en laat ze uitlekken voordat ik ze 20 minuten op 120 graden in de oven zet. ALtijd meer potten ndan ik schat nodig te hebben. |
2 | Bonen punten en spoelen. | Ik punt en draad de bonen. Daarna spoel ik ze goed af.
|
3 | Potten vullen. | Ik meet de diepte van de eerste pot en weeg die.
Vervolgens snijdt ik de bonen op lengte (dat is 2,5 cm minder dan de diepte van de pot)
Ik schuif de bonen in de pot zodat rechtop strak tegen elkaar aan in de pot staan.
Als er geen boon meer bij kan strooi ik de kruiden en knoflook op de bonen.
Ik weeg de pot opnieuw en strooi 3% van het gewicht van de groente en kruiden aan zout toe.
Vervolgens vul ik de pot af met water tot ca 1 cm onder de rand.
Daarna leg ik er 3 laurierbladen op.
Ik knip 3 stukjes van sateh stokjes af Die zijn net iets langer dan uitwendige breedte van de hals van de pot. Deze stkjes klem ik kruislings onder hals op de groente zodat ook de laurierbladen onder het vocht staan.
Daarna herhaal ik deze stap voor de volgende pot.
|
3 | Aflsuiten en wachten | Ik tik een paar keer tegen de potten en vul zo nodig nog bij met wat water. Daarna gaan de deksels op de pot.
Dagelijks draai ik de deksels even los om lucht te laten ontsnappen. |