2024-08 Augurken (heel) fermenteren 4 potten
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ded augurken die ik deze week (24 tot 31 augustus) heb geplukt hebben de nomale maat voor ingemaakte augurken. Ik neem 4 grote pindakaasppotten ze weeg ze en vul tot ca 2 cm onder de rand met augurken. Ik doe er een theelepel mosterdzaad bij wat peperkorrels en venkel zaad. Tenslotte een takje dille erbij en afvullen met water. Daarna het gewicht van de inhoud bepaald en 3% zout toegevoegd. 2 laurierpblaadjes er op en vastzetten met 2 sateprikkers onder de hals van de pot.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Augurken | 0.8 kg | Augurk vorgebirgstrauben | |
Knoflook | 30 gr | Knoflook | |
zout | 18 gr | ||
Water | 0.6 l | Ongeveer om de potten te vullen ca 200 cc per pot. | |
Venkel | 2 tl | ||
Dille | 4 st | Dat is per pot een takje van ca 6 cm | Knoflook |
Peperkorrels | 2 tl | ||
Laurierblad | 8 st |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Knoflook pellen. | Ik gebruik voor het inmaken de knoflook die te klein is voor gebruik in de keuken.
Als gewichtaanduiding bij het gebruik hanteer ik als vuistregel 1 gewoon teentje knoflook uit de winkel weegt ongeveer 7 gram.
Ik verwijder alle schilletjes van de teentjes, Dat is wel even een klusje dat tijd kost en focus vergt. Dus vooraf gedaan. |
2 | Augurken voorbereiden | Weeg de pot. Borstel de augurken schoon. Snijdt bloemrest en steeltje er af. En stapel in de pot.
|
3 | Kruiden toevoegen | Voeg kruiden toe behalve het laurierblad |
4 | Afvullen met water | Vul de pot met water tot ca 1 cm onder de rand en weeg de pot met inhoud. Bereken gewicht van de inhoud |
5 | Zout toevoegen | Strooi 3% (van de inhoud) zout oin de pot, dat is ongeveer 15 gram per pot |
6 | Laurierbladen er op en afsluiten | Leg de laurierbladen op de augurken. Maak 2 sateestokjes op maat zodat ze net onder de hal passen. Maakr ze goed nat en buig ze vpprzichtig onder de hals. Deksel er pop en weg zetten. Dagelijks ontluchten. |