2024-08 Augurken fermenteren 7 variaties
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De augurken op de tuin hangen in een wildernis aan ranken. Daarom kom ik behoorlijk wat augurken tegen die eigenlijk te groot zijn. Mooi om te experimenteren met fermenteren.
Ik vind een Duits basisrecept dat uitgaat van 500 gram "Gurken", dus niet "Gewurzgurken".
Omdat de augurken behoorlijk wat steviger zijn dan komkommers volg ik het basisrecept. maar wel met een kleine aanpassing.
Ik voeg aan iedere 500 gram 3 laurierbladen toe.
500 gram augurken passen netjes in de grote pindakaaspotten.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Augurken | 3.5 kg | Augurk vorgebirgstrauben | |
Ui | 7 st | Ui: Ishikura stengelui | |
Knoflook | 56 gr | Knoflook | |
zout | 130 gr | ||
Zoutwateroplossing 3% zout | 1.2 l | ||
Venkel | 1 tl | ||
Dille | 1 tl | Knoflook | |
Gedroogd korianderblad | 1 tl | Koriander standaard | |
Karwei | 1 tl | ||
Bleekselderij | 1 el | Heel fijn gesneden | |
Peperkorrels | 1 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Knoflook pellen. | Ik gebruik voor het inmaken de knoflook die te klein is voor gebruik in de keuken.
Als gewichtaanduiding bij het gebruik hanteer ik als vuistregel 1 gewoon teentje knoflook uit de winkel weegt ongeveer 7 gram.
Ik verwijder alle schilletjes van de teentjes, Dat is wel even een klusje dat tijd kost en focus vergt. Dus vooraf gedaan. |
2 | Augurken voorbereiden | Borstel de augurken schoon.
Ik ga verder met elke augurk afzonderlijk.
Ik snijd de uiteinden (bloemrest en steeltje) van de augurk.
Ik verdeel de augurk in de lengte in kwarten en verwijder de zaden.
Daarna halveer ik de kwarten.
Als ik 500 gram heb voorbereid vul ik de eerste dan wel de volgende pot. |
3 | Pot vullen met augurken | Ik zet de augurken zo strak mogelijk naast elkaar vertikaal in de pot. |
4 | Uien toevoegen | Ik gebruik de uien van de stengelui.
Die hebben de grootte van een kwart van een gemiddelde ui.
Ik heb witte uien voor 4 en rode uien voor 3 potten.
Ik maak de uien schoon en verdeel ze in 8 partjes die ik op de augurken leg. |
5 | Knoflook toevoegen | Ik weeg 8 gram af van de gepelde knoflookteentjes.
De grotere teentjes snijd ik in plakjes.
De knoflook leg ik bij de uien in de pot. |
6 | Kruiden toevoegen | Ieder pot krijgt een ander kruid toegevoegd.
Pot 1 met witte ui een theelepel dille zaad
Pot 2 met witte ui een theelepel gedroogd koriander blad
Pot 3 met witte ui een theelepel karwei zaad
Pot 4 met witte ui geen kruiden
Pot 5 met rode ui een theelepel venkel zaad
Pot 6 met rode ui een eetlepel heel fijn gesneden verse stengel van bleekselderij
Pot 7 met rode ui een theelepel peper korrels |
7 | Zout toevoegen | Ik strooi 3% zout over de augurken en kruiden, dat is ongeveer 18 gram per pot |
8 | Kersenhouten schijven plaatsen | Ik plaats kersenhouten schijven op het augurkenmengsel opdat dat straks niet gaat drijven. De schijf sluit aan tegen het deksel. |
9 | Afvullen met zoutoplossing en afsluiten | Ik maak 1,2 liter zoutoplossing van 3% klaar en giet de potten af tot net onder de rand. Dar betekent wel dat de potten tijdens het fermenteren kunnen overlopen.
Ik schroef de plastic deksels zo strak op de potten dat er wel lucht kan ontsnappen maar niet binnen komen. |