Mispelchutney 2312
6 kilo mispels geselecteerd die zacht zijn. Lang op lage stand laten pruttelen en door een fijn vergiet geroerd. Dat gaf 3600 gram fijne mispelmoes. Dit was de basis voor deze chutney die verder is bereid met kruisbessenazijn, donkere basterdsuiker, sjalotten en knoflook.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Rijpe zachte mispels | 6 kg | Mispel | |
Kruisbessenazijn | 150 cl | Kruisbes hinonmaki rood | |
Bruine basterdsuiker | 1200 gr | ||
sjalotten | 3 st | De hoeveelheid is evenveel als 3 flinke uien | |
Knoflook | 8 st | Ik gebruik kleine teentjes die anders in de keuken niet worden gebruikt. In hoeveelheid gelijk aan 8 normale tenen | |
Peper madam Jeanet | 0.5 st | Ongeveer een halve madame jeanet uit de vriezer met zaadjes | Peper madame jeanette |
Peper jalapeno | 1 st | Kleine peper uit de diepvries. | Peper jalapeno |
Gember | 10 cm | 10 cm gemberwortel met de schil. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kook de mispels | Kook de mispels op laag vuur, Breng de massa op stand 5 inductie op temperaatuur en laat daarna op stand 3 doorpruttelen totdat alle mispels fijn gedrukt kunnnen worden, |
2 | Door vergiet roeren | Roer de pulp door een vergiet. Dat kost wel een paar uur. Ik gebruikte deze keer een fijnmazig vergiet. Het roeren door de roerzeef lukte niet omdat de pitten van de mispels de bodem iedere keer weer weg duwden. |
3 | Snijdt de overige ingrdienten | Snijdt gember, knoflook, sjalot en peper zo fijn mogelijk.Vergeet niet je handen goed te wassen nadat je de peper hebt fijn gemaakt. Meng alles goed door elkaar. |
3 | Mengen | Roer alle ingredienten goed door elkaar en zet op middelhoge stand (5 a 6). Zodra alles begint te pruttelen op inductiestand 3 nog een uurtje laten pruttelen. Eventueel aan het eind met de staafmixer de nog wat grove stukjes ui en knoflook fijner maken. |
4 | Potten sterliseren | Maak voor ca 5 kilo chutney potten schoon en sterliseer die 20 minuten bij 120 graden in de oven |
5 | Potten vullen. | Vul de hete potten met de hete chutney. Maak de randen van de potten goed schoon en sluit af. Was de buitenkant van de pot nog een keer goed af en plak de etiketten. |