Kruisbessen krieken wijn
Status
Gepubliceerd
Overrijpe vuchten gebruiken voor wilde gisting. Vruchten schoon geplukt niet afgewasssen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
zeer rijpe kruisbessen | 4 kg | Napluk eigenlijk bedoeld voor de vogels. | Kruisbes hinonmaki rood |
zeer rijpe krieken | 2.5 kg | Hebben 3 weken in de diepvries gezeten. Waren reeds overrijp bij plukkken | |
water | 3 l | Gebruikt om de pulp nog een keer na te persen. | |
suiker | 1 kg | Op 29 juli 1 kg toegevoegd opdat de gestopte gisting kan herstarten. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | opstarten | Krieken uit de diepvries zo veel mogelijk los van elkaar daarop de kruisbessen in open gistingsvat. Deksel er op en afsluiten. Dagelijks 1 keer goed doorkneden en 2 keer roeren. |
2 | persen | Na 3 dagen : Pulp geperst in fruitpers. Geeft ca 4 liter most. Pulp weer vermengd met 3 liter water. en weer geperst. Alcohol 4% , zuurgraad 4 en er is 5 gr suiker per liter Doel is 10 liter op 13%. Nu voeg ik 1 kg suiker toe en nog geen extra water. |