2024-08 Augurken zoetzuur met kurkuma
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De augurken in de kas hebben een uit de hand gelopen wildernis gevormd. Daardoor zijn er een aantal veel te groot geworden voor de normale inmaak. Ik heb echter een recept gevonden om courgette in te leggen in zoetzuur en dat recept volg ik. Helaas ben ik de bron van dat recept kwijt geraakt.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Augurk | 1 kg | De augurken zijn schoon en over de lengte doormidden gesneden. De pitten zijn verwijderd. | Augurk vorgebirgstrauben |
UI | 2 st | Ui: sturon | |
zout | 3 el | ||
peper | 3 st | Peper Chineze 3/5 kleuren | |
mosterdzaad | 1 tl | Gele mosterd | |
kurkuma poeder | 1 tl | ||
jeneverbes | 4 st | ||
vers laurierblad | 3 st | Laurier | |
vers citroenblad | 3 st | Citroenboom | |
rozemarijn | 12 cm | Rozemarijn | |
natuurazijn | 100 ml | ||
kruisbessenazijn | 400 cl | Kruisbes hinonmaki rood | |
suiker | 250 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Prepareer de uitgeholde augurk | Ik snijd de halve augurken nog een keer over de lengte door en verdeel de kwarten in blokjes van ca 1 cm |
2 | Uien snijden | Ik maak de uien schoon en snijdt ze in ringen. |
3 | Twee uur zweten | Ik leg de uien en augurken in een kom er strooi er het zout over.
Dit detail herhaal ik ca elk kwartier.
Ik roer alles flink door en laat het mengsel een kwartier rusten. |
4 | Potten steriliseren | Ik spoel na ca ruim anderhalf uur 4 schone grote pindakaaspotten om met heet water en zet de potten en deksels in de oven. De tempertauur op 120 graden Celsius en daar 20 Minuten op houden |
5 | Afgieten | Ik giet het augurk-ui mengsel door een vergiet en laat het een paar minuten uitlekken. |
6 | Azijn suiker mengsel klaar maken | Zet water met azijn op middel hoog vuur (inductie stand 6) en los de suiker daarin op. |
7 | Opkoken | Ik voeg alle ingedienten behalve de rozemarijn toe aan het azijn suiker mengsel, breng het aan de kook en laat ca 4 minten doorkoken.
Ik zet onderwijl de potten en een trechter met wijde uitloop klaar.
Ik doe in elke pot een takje (ca 4 cm) rozemarijn in 3 potten. De vierde pot staat op reserve. |
8 | Potten vullen | Ik verdeel de groentemassa (zonder kookviocht) over de 3 grote pindakaaspotten. Vervolgens giet ik het kookvocht bij de groentemaasa. Het komt precies zo uit dat 3 potten tot ca 1 cm onder de rand gevuld zijn.
Ik maak de randen van de potten nog even schoon voordat ik de potten afsluit. Laten afkoelen waarbij de deksels naar binnen trekken.
Nu 3 weken laten rusten op een donkere plaats. Hartje zomer is er weinig koele ruimte te vinden in huis, dus dan maar geen koele ruimte. |