Knoflook fermenteren 2112
Ik pel 4 uur lang de kleine knofflookteentjes en snijd de "kontjes" er af. Doe ca 400 gram in de pot en meng daar 8 gram (2%) zout door. Giet er het zuurkoolsap over en vul aan met water. Zet de pot op de hoek van het aanrecht weg. Na verloop van een week begint de knoflook blauw te worden. Dat komt zo leer ik doordat ik de teentjes beschadigd heb waardoor oxidatie plaats vindt. De teentjes worden niet alleen blauw. maar er komen ook blauwe vlokken in het sap. Ik maak me daar echt wel wat zorgen over. Maar dit schijnt te komen door slijm dat vrij komt door de beschadegingen dat vlokkerig wordt onder de invloed van de fermentatie. Zou niet ernstig zijn volgens deze webiste: Ferment Works⇒
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Grof zeezout | 8 gr | ||
knoflookteentjes | 400 gr | ||
water | 0 | Voldoende om de knoflook onder water te zetten. | |
zuurkoolsap | 50 cl | Ik neem het sap van een eerdere zuurkoolverwerking als starter. Ik denk dat ik daardoor minder zout hoef toe te voegen omdat er al veel organismen in het sap zitten en de fermentatie sneller kan opstarten. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | voorbereiding | Was de afdekschijven en twee potten met plastic deksel van ca 650 cc schoon en spoel goed na. |
2 | Verse knoflook schoonmaken | Knip de stengel ca 1,5 cm boven de bol af. Pel de knoflook en verwijder de droge vuile schillen. Haal de bollen niet uit elkaar. Leg de schone bollen in de pot en druk deze regelmatig stevig aan. Doe dit tot de pot ca 2 cm onder de rand gevuld is. |
3 | Water toevoegen | Vul de pot aan to ca1,5 cm onder de rand met schoon water. Voeg het zout toe. Het zout lost op en vermengd zich langzaam door de hele pot. Dek af met schijf en sluit de pot. Zorg er voor dat lucht kan ontsnappen . |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
27-12-2021 | Volgende keer de knoflook pellen, De vliezen blijven hard en stug. |