2024-07 Bleekselderij fermenteren
Status
Gepubliceerd
Bleekselderij in de tunnelkas moet er hoog nodig uit. Ik heb gezocht naar recepten en vond een enkel basisrecept. Dat het ik aangepast naar de ingredienten die ik beschikbaar had. Ik geef de ingredienten die ik heb gebruikt per 2 kilo. Iedere 2 kilo heb ik gemengd en als laag toegevoegd in het gistingsvat.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Bleekselderij | 2 kg | Gebruik alleen de bladstelen. Verwijder daartoe alle kleine deelblaadjes. Was de stelen en snijdt ze op de zuurkoolschaaf. Spoel ze daarna nog goed uit zodat alle zand etc weg is. | Selderij bleek goudgele zelfblekende |
Peper | 1 | Verwijder het kroontje en snijdt de peper zo fijn mogelijk. Ik gebruik de paars gekleurde pepers doe nog niet zo scherp zijn. | |
Zout | 90 gr | ||
Gele mosterd | 1 tl | Gele mosterd | |
Ui | 1 st | 1 middelgrote ui fijngesneden | |
laurierblad | 3 st | Vers blad zo van de boom | Laurier |
citroenblad | 3 st | Vers blad zo van de boom | Citroenboom |
Koriander | 1 tl | Koriander standaard | |
Jonge groene druivenbladeren | Voldoende om de oppervlakte van de groente af te dekken |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Memgenm van de ingredienten | Doe bleekselderij met aanhangend vocht in een bak. Voeg de andere ingredienten er bij en meng goed door elkaar. |
2 | Fermentatievat vullen | Ik gebruik een 20 liter plastic afsluitbare schone emmer.
Doe het mengsel in het fermentatievat en druk goed aan zodat zo veel mogelijk lucht er uit gaat.
Herhaal deze stappen tot alle bleekselderij in het vat zit. Druk elke keer zo veel mogekijk samen.
|
3 | Fermentatievat sluiten | Druk tenslotte nog een keer stevig aan. A;s het goed is staat de groente onder water. Sluit anders het vat en wacht een paar uur zodat het vocht uit de groente kan trekken. Druk daarna weer aan. Mocht de groente nog niet onder staan kun je nog aanvullen met een 3% zout oplossing.
Dek de groente af met mooie gave druivenbladen. (Linde of eiken lijkt mij ook goed omdat ik daar ook wijn van maak) Leg de bladen op de kop dakpansgewijs p[p de groente zodat alle groente bedekt is.
Daarna leg ik een deksel van een 10 liter fermentatie vat (mayonaise emmer o.i.d.) op het blad. Deze borg ik met pastic (ik hergebruik broodzakken die wel waterdicht zijn) zakken waarin neen 3% zoutoplossing.
Vervolgens sluit ik het gistingsvat af en zet ik het (niet in direct zonlicht) weg bij kamertemperatuur.
Dagelijks laten ontluchten |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
06-08-2024 | Bij proeven is het erg zout. Ik heb 11 potten gevuld met ca 430 gram bleekselderij. Alle vocht opgevangen en op 0,5 liter vocht 0,5 liter water toegevoegd waarna ik de potten heb afgevuld en afgedekt met het druivenblad. Vervolgens gewicht er op en dichtdraaien. Ik heb 9 potten gevuld met ca 430 gram bleekselderij. Alle vocht opgevangen. Ik heb de potten heb afgevuld met leidingwater en afgedekt met het druivenblad. Vervolgens gewicht er op en dichtdraaien |