2024-07 Saus van gefermenteerde tomaten(mislukt)
Status
Gepubliceerd
De basis van dit recept komt uit Verrot Lekker van Christian Verwey. Omdat ik niet in boeken schrijf vermeld ik het hier voor mijn eigen logboek.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Kleine tomaten | 500 gr | Ik gebruik een mengsel van verschillende kleine tomaten uit de eerste oogst van dit jaar | Tomaat mengsel |
zout | 15 gr | dat is 3% van het gewicht aan tomaten |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | 4 juli Tomaten voorbereiden | Ik spoel de tomaten af verwijder de kroontjes en halveer ze. |
2 | Oppotten | De tomaten gaan in een grote weckpot. Ik strooi het zout op de tomaten en legt er een gewicht erop. De ring ligt er op en ik zet de klem er op. Eventuele overdruk kan er wel uit.
Toch drijven de tomaten naar boven. Volgende keer ga ik er toch afdekbladen opleggen waarop in een potje zet om de vruchten onder te drukken. |
3 | Blenderen | Na 6 weken (zijn er dus 7 geworden) Alles in de blender en fijn malen. Daarna de saus in een steriele petfles in de koelkast. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
17-08-2024 | Helaas is er iets mis gegaan bij de fermentatie. Ik denk dat de zoutoplossing in de plastic waterzak die ik als gewicht gebruikt heb niet goed was. Deze is gaan lekken en de inhoud van de pot stinkt bedorven. |