Cassis Josta Jam 2208
I kilo cassisbessen en 2 kilo josta bessen uit de vriezer geven 17 potjes jam
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Josta bessen uit de vriezer | 2 kg | Schone bessen zonder steeltjes los van de tros. | |
Cassisbessen uit de vriezer | 1 kg | Schone bessen zonder steeltjes los van de tros. | |
Suiker | 3 kg | geen | |
Pectine | 3 tl | geen |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
3 | Pectine oplossen | Los de pectine beetje bij beetje op in eem kopje lauw water. |
1 | Bessen ontdooien | Neem ruim de tijd om de bessen rustig bij kamer temperatuur te laten ontdooien. |
2 | Bessen verwarmen | Zet de bessen in 8 liter pan op middelhoog vuur I(inductie stand 5) tot ca 70 graden zodat ze sap los laten. Regelmatig roeren zodat de bessen niet op de bodem vastkoeken. |
4 | Potten steriliseren | Spoel voldoende aantal potten voor 6 liter jam. Zet ze in de hetelucht oven op 120 graden. Daarna 20 minuten op 120 graden houden. Doe de deksels in een pan en zet op hoog vuur tot het kookt, daarna vuur terugdraaien zodat het nog net aan blijft borrelen. |
5 | Jam koken | Zet vuur hoog als er redelijk veel sap is losgekomen. Roer de suiker er doorheen en daarna de opgeloste pectine. Laat aan de kook komen tot minimaal 105 graden of als het lukt tot 110 graden. |
6 | Potten vullen | Zet de potten klaar terwijl het vuur hoog staat. Vultrechter erbij. Plaats de pan op een hittebestendige ondergrond op het aanrecht en schep de jam in de potten tot ca 1 cm onder de rand. Maak de rand schoon met keukenpapier en draai de deksel er vast op. NOOIT op de kop zetten. Na een paar uur gaan de deksels ploppen teken dat de pot vacuum trekt door het krimpen van de lucht boven de jam. |