Aronia bramen siroop
De appelbes schreeuwt als het ware om geoogst te worden. De 10 dagen vakantie en de hittegolf (7 dagen boven 30 graden) waren toch wat veel van het goede. Ook de bramen willen graag weer geplukt worden voor ze van de struik vallen.
In de vfiezer is geen ruimte dus moet ik wat anders verzinnen. Omdat veel vruchten al er ver heen zijn kan ik er geen jam van maken. daarom eerst maar eens kijken of ik het sap kan winnen en de negatieve risico's van het over rijp zijn kan inperken. Daarom verhit ik ze op het kleinste gasbrandertje op een ouderwets sudderplaatje ruim 2 uur totdat er zo veel sap is vrijgekomen dat de vruchten onder het sap staan. Dat laat ik de nacht over afkoelen en de volgende dag persen.
Na persen heb ik 2,7 liter sap. Daar voeg ik 2,7 kg suiker bij en laat het op het kleine pitje heet worden tot ca 90 graden C.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
appelbes | 2 kg | De appelbes afgespoeld maar niet van de steeltjes gehaald. Met steeltje en al in de grote 7 liter pan op het kleinste gaspitje op een ouderwets sudderplaatje verhitten. | |
bramen | 3 kg | De bramen toevoegen in de pan. Daar zit nu een kop op. | |
suiker | 2.7 kg | Na het persen is er 2,7 liter sap. Voor 50% suiker dat nodig is in de siroop voeg ik 2,7 kg suiker toe. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | appelbes in pan | De appelbes op laag vuur verhitten. |
2 | bramen in pan | De bramen toevoegen aan de appelbes. |
3 | roeren en verhitten | Langzaam zakt de vruchtenmassa onder de rand van de pan. Daarna roer ik zo nu en dan de vruchtenmassa door elkaar totdat alle vruchten bedekt zijn met het sap. Dat duurt op deze brander met het sudderplaatje ruim twee uur. Daarna de nacht over laten koelen tot kamertemperatuur. |
4 | persen | Vruchtenpers, perszak en opvangemmer schoonmaken. De pan leegschudden in de perszak in de vruchtenpers. Lichtjes persen zodra de drup er uit is verder persen. Dit net zo lang herhalen tot er geen sap meer uit de pers komt. Dat betekent wel kracht zetten met het persen. |
5 | suiiker inmengen | Het sap afmeten en in de grote 7 liter pan. De suiker doorroeren en de massa op een laag pitje verhitten tot ca 90 graden. Dat duurt wel even. Ik heb de tijd niet opgenomen. |
6 | Flessen vullen | Standaard maak ik 10 flessen schoon. Die passen op de kop in mijn emmerpers zodat ze kunnen uitlekken. In een lege emmer doe ik de sulfiet oplossing van ca 4 liter en zet de flessen daar op de kop in. Na een halfuurtje vul ik de flessen spoeler met de oplossing en spoel ik de flessen uit. Vervolgens met schoon leidingwater naspoelen en uit laten druipen in de emmerpers. De flessen afvullen met de hete siroop en afsluiten. De komende weken controleren of er geen gisting plaats vind door de doppen heel even los te draaien waarbij eventuele overdruk sissend de flessen verlaat. |