Aronia (appelbes), jostabes jam met zure kersen 2207
Met de oogst van de zwarte appelbes komt de eerste jam van het seizoen er aan. Ik heb 900 gram en voeg daar 600 gram zure kersen en 600 gram Jostabessen aan toe.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Zwarte appelbes | 900 gr | ||
zure kers | 600 gr | ||
Josta bes | 600 gr | ||
Suiker | 1650 gr | ||
pectine | 1.5 tl | ||
Citroenzuur | 1 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Vruchten ontdooien | Doe de ingevroren kersen en ingevroren jostabes in de jampan en voeg daar de appelbes bij. Laat een nacht ontdooien. |
2 | aan de kook brengen | Verwarm de vruchtenmassa op een zacht vuurtje (inductiestand 2 a 3) totdat de vruchten open barsten. Roer regelmatig. Laat het niet aan de kook komen. |
3 | pitten verwijderen | Roer de massa door een vergiet en doe dit daarna in een oude pantykous. Pers zo veel mogelijk sap en fijne pulp uit. Weeg de pitten en schillen die over zijn. In mijn geval 350 gram. Ik heb dus 1850 gram vruchtmassa over voor de jam. |
4 | mengen | Strooi 3 keer een halve theelepel pectine in de vruchtmassa. De volgende pas nadat de vorige volledig is opgenomen. Roer vervolgens het citroenzuur er door en tenslotte de suiker. Zet het pas daarna op het vuur. |
5 | verwarmen | Verwarm op normale pit tot minimaal 105 graden en laat een paar minuten koken. Bij mij ging het vandaag niet verder dan 107 graden{, waar vaak 108 graden wordt genoemd voordat jam gaat geleren. Schep het schuim af met een schuimspaan en roer regelmatig. Ik meet de temperatuur met een vleestermometer de ik door de gaatjes van een pannenkoeksmes in de vuchtmassa hang. |
6 | potten steriliseren | 1850 Gram vruchtmassa en 1750 gram suiker geeft 3600 gram jammassa. Dus zet als ik begin met het jam maken 8 potten met hun deksel (naast de potten) van ca 450 gram en 3 potten van ca 250 gram in de oven die ik laat verwarmen tot 120 graden. Daarna houd ik het ca 20 minuten op 120 graden en laat de potten in de oven tot ik ze nodig heb. |
7 | potten vullen | Vul de potten met de hete jam en sluit af. |