Vijgenjam
Status
Gepubliceerd
De eerste batch vijgen geplukt van de eigen vijgenboom. De steeltjes verwijderd en dat geeft 2 kilo schone vijgen. Daarvanis deze jam gemaakt volgens het standaard recept.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
verse vijgen | Vijg brown turkey | 2 kg | Grof gesneden |
suiker | 1 kg | ||
citroesap | 25 cl | ||
water | 200 cl | ||
pectine | 2.5 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | pectine oplossen | los de pectine op in het water door het al roerend langzaam in het water te gieten. Tijdens de volgende werkzaamheden regelmatig flink roeren zodat de klontjes allemaal oplossen en er een stroperige vloeistof ontstaat. |
2 | potten inde oven. | Voor ca 3 kilo jam schoongemaakte potten in de oven zetten en verwarmen tot ca 110 graden minimaal 20 minuten. De deksels in een pan water op middelhoge stand aan de kook brengen en ook 20 minuten laten koken. |
3 | Vijgen snijden | Verwijder de steeltjes van de vruchten en snijd de vruvhten in 4 partjes. De gesneden vruchten in de jampan. |
4 | koken | Meng de suiker door de vruchtmassa en voeg het citroensap toe. Breng der massa op middelhoge stand aan de kook. roer dan de pectine oplossing door en zet op hoger vuur totdat de massa blijft koken ook tijdens het roeren. Laat ca 5 minuten flink doorkoken. |
5 | potten vullen | Haal de potten uit de oven en laat de deksels in vergiet uitlekken. Vul de potten en zorg er voor dat de randen goed schoon zijn. Draai het deksel op de pot en laat het afkoelen. Maak de potten met eena natte schone doek schoon en plak er de etiketten op voordat je ze weg ruimt. |