2022-09 Gele frambozen appelsap wijn
Status
Gepubliceerd
Dagelijks vanaf 29 september frambozen geplukt en in het gistingsvat bijgevoegd. De eerste keer voedingszout met extra gist. Daarna met iedere keer dat ik frambozen toevoeg alles flink geroerd. De laaste frambozen op 12 oktober toegevoegd. Toen ook nog 500 gram appel. vooral schillen en klokhuis. Op 24 oktober geperst in pantykous. Meetwaarden liters 5. Soortelijke massa 1030. zuur 15. alcohol 4%. Naar aanleisding van een gevonden recept 3 liter appelsap toegevoegd (bevat 9.8 gr suiker per 100ml)
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
Gele frambozen | Framboos gele framboos | 4 kg | |
Commerciele appelsap | 5 l | ||
Suiker | 1.9 kg | ||
Water | 2 l | ||
Appelschillen en klokhuizen | 1 kg | ||
Voedingszout | nb | ||
Super wijngist | nb |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | frambozen plukken | Dagelijks van 29 september tot 12 oktober van het rijtje frambozen op de tuin plukken en in het gistingsvat bijroeren. De eerste keer ook voedingszout en gist toevoegen. Vat goed afsluiten. |
2 | appel toevoegen | De laatste dag schillen en klokhuizen van de appels toevoegen. Deze bevatten ook nog veel wilde gistcellen en suikers. |
3 | persen | Na nog eens 14 dagen ligt er een dunne laag kaam over de most. Alles in de pantypers 2 ) scheppen en lichtjes uitpersen. Pantykous ophangen en om de paar uur even masseren zodat er vocht uitkomt. De pantykous oprollen zodat er druk op blijft staan. Zorg ervoor dat de druk niet te groot wordt opdat de pantykous niet open barst. |
4 | meten | Na ca 24 uur de rest van het sap zo veel mogelijk uitmasseren en meten. Meetresultaten sap 5 liter met soortelijke massa 1030. alcohol 4% en gram zuur 15 gr per liter. 3 liter appelsap en 1 kilo suiker doorroeren. Afsluiten en laten gisten. Dagelijks even laten ontluchten. Nu is weer een heftige gisting ontstaan. |