2022-06 Witte bessen druivenblad wijn
Status
Gepubliceerd
De witte bessen staan nu mooi bij elkaar in een bosje op de tuin en kleuren mooi naar roze rood. Ik verzamel ze special voor de wijn. Daarna zal er niet veel over zijn denk ik voor andere experimenten.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
Rijpe witte bessen aan de tros | Aalbes Witte bes | 6 kg | |
druivenblad | 10 l | De druivenbladen zijn losjes in de emmer gelegd bij het snoeien van de druif in de achtertuin. Daarna in de vriezer en nu na ca 3 weken breek ik het bevroren blad in kleine stukken. Dat geeft uiteindelijk ca 5 liter verkruimeld bevroren blad. | |
Water | 5 l | ||
Gistvoeding | nb | ||
Gist | nb | ||
Gedroogde vlierbloesem | 1 el | Over de most gestrooid in december 2022 |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Druivebladen voorbereiden | De druivenbladen zijn losjes in de emmer gelegd bij het snoeien van de druif in de achtertuin. Daarna in de emmer in de vriezer. Nadat ze hard zijn gekneusd en in kleine stukken gebroken in een plastic broodzak (neemt minder ruimte in). Na ca 3 weken breek ik het bevroren blad in nog kleinere stukken. |
2 | Bessen kneuzen | De bessen zijn goed rijp aan de struik dus in kan ze ritsend plukken. Zelfs het blad is fris groen, dus niet erg als er een blaadje mee komt. Bessen in gistingsvat en met de handen flink fijn knijpen zodat alle bessen zo veel mogelijk kapot zijn. |
3 | open gisting | 5 Liter water, druivenblad, enzymen en voedingszout toevoegen doorroeren en wegzetten onder doek. Nacht laten staan en wijngist doorroeren. dagelijks paar keer roeren. |
4 | persen | Na ca 4 dagen persen in schoon gistingsvat. Meten en suiker, water etc bijvoegen. |