Vlierbloesemsiroop
Ik heb in de meivakantie veel bloesem geplukt die ik heb laten drogen. Van de bloesem 150 gram gebruikt voor het maken in 20 liter vat als basis voor siroop. Ik ben uitgegaan van de hoeveelheid die nodig is om deze hoeveelheid vlierbloesemwijn te maken. Ik wil hier 2 batches siroop van maken. Eén met appelmunt en één met citroenmelisse.
150 gram gedroogde bloesem meng ik in water. Ik begin met ongeveer 5 liter water en roer alles goed door elkaar. Laat het een uurtje staan en voeg nog een ongeveer 5 liter water bij dat ik doorroer zodat de bloesem zo veel mogelijk water opneemt. Na nog een uurtje vul ik het vat af en snijdt ik 4 schoongewassen bio citroenen in dunne schijfjes en roer dat door de bloesem en dek alles af met een deksel. Gedurende 4 dagen roer ik het meerdere keren per dag even door. Aan het eind vann de 4de dag zeef ik alles door een pantykous en verdeel het sap over 2 emmers. Het is 2 keer ongeveer 7 liter. Aan de ene emmer voeg ik 3 liter topjes appelmunt toe en aan de andere emmer 3 liter topjes en blad van citroenmelisse.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
Gedroogde vlierbloesem basis | 150 gr | ||
citroenmelsse topjes | 3 l | Topjes verzameld en losjes meegenomen in emmer. | |
Suiker | 4 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | citroenmelisse toevoegen | Spoel de citroenmelisse af en roer dit door de basis voor de siroop. Zet weg voor twee dagen en roer dagelijks minstens 2 keer. Dit werd dus 3 dagen omdat de andere partij meer tijd nodig had om te verwerken dan bedacht. |
2 | zeven | Zeef het sap zodat alle vaste delen er uit zijn. Meet de helft (ca 4 liter) af en doe in de grote pan. Voeg 4 kilo suiker toe en roer goed door zodat zo veel mogelijk suiker oplost. Laat op een middel hoge pit heet worden tussen de 80 en 90 graden en houd het ca 20 minuten op deze temperatuur zodat de siroop is gepasteuriseerd. Blijf regelmatig roeren. Doe hetzelfde met de rest, dat was nu 3,5 liter met 3,5 kilo suiker. |
3 | Speriliseer 21 flessen | Steriliseer 21 donkere wijn flessen (altijd veel meer dan je denkt nodig te hebben zodat je voldoende reserve materiaal hebt) met de (schroef)doppen. Laat ze uitlekken.In mijn standaard emmers passen precies 7 flessen op de kop om uit te lekken. Vandaar 21. |
4 | Vul de flessen | Vul de flessen tot ca 5 cm onder de opening en draai de doppen er goed op. Ik draai ze niet muurvast want ik wil ze voorlopig regelmatig controleren of ze toch niet alsnog gaan fermenteren en dan wil ik ze kunnen ontluchten door de dop even los te draaien en direct weer vast. Laat een dag staan maak de flessen schoon en plak de etiketten er op. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
15-06-2022 | Ik heb 16,5 fles gebotteld. De smaak is niet zo verfijnd als met de munt. |