2022-06 Eikenblad wijn
Status
Gepubliceerd
Grote mand heel jonge zachte bladeren van de eik verzameld. In het recept zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genomen wordt. Ik heb totaal nu 8 liter blaadjes die redelijk dicht opeen zitten met een handvol eikenkatjes. Giet er kokend water op en laat afkoelen.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
citroen | 1 st | ||
gistvoeding | 0 nb | ||
kokend water | 8 l | ||
Eikenblaadjes | 8 l | Bladeren liggen losjes in de grote emmer. Samengedrukt zal dit ongeveer 6 liter zijn. | |
perssinaasappel | 4 st | ||
suiker | 2.8 kg | ||
super wijngist | 100 nb | ||
campden (sulfiet) poeder | 4 gr | Toegevoegd aan het eind van de gisting opdat de gisting stopt. | |
water | Regelmatig tijdens de gisting afvullen tot 10 liter | ||
suiker | 150 gr | Gebruikt om na ter zoeten bij het stoppen van de gisting |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | persen | 2 keer pan met 4 liter water koken en op de bladeren gieten. Wegzetten zodat alles kan afkoelen |
2 | citrusvruchten persen | Zodra alles voldoende is gekoeld en getrokken de bladeren zo veel mogelijk uitwringen. |
3 | Suiker toevoegen | Boen de vruchten schoon. Snijdt doormidden Pers en voeg het sap bij de most Snijdt de schillen in grove stukken Doe de schillen bij de most |
2 | gist en gistvoeding | Roer 2 kilo suiker door de most. |