2022-05 Lindenblad wijn
Status
Gepubliceerd
Emmer jonge zachte bladeren van de linde verzameld. In het recept zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genomen wordt. Daarom heb ik maar een emmer genomen waarin ik ca 12 liter blad heb dat er losjes in licht. Na het eerste trekken heb ik de emmer met vocht in de vriezer moeten zetten omdat het niet lukte dit direct te verwerken. Na 3 dagen laten ontdooien en verder verwerken.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
linde blad | 12 l | Bladeren liggen losjes in de grote emmer. Samengedrukt zal dit ongeveer 6 liter zijn. | |
kokend water | 5 l | ||
citroen | 1 st | ||
perssinaasappel | 4 st | ||
suiker | 3.2 kg | ||
gistvoeding | 0 nb | ||
super wijngist | 0 nb |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bladeren kneuzen | De droge bladen zo veel mogelijk gescheurd en gekneusd met de hand. |
2 | water koken | Grote pan met 5 liter water koken en op de bladeren gieten. Wegzetten zodat alles kan afkoelen. |
3 | persen | Zodra alles voldoende is gekoeld en getrokken de bladeren zo veel mogelijk met de hand uitwringen. |
4 | citrusvruchten persen | Boen de vruchten schoon Snijdt ze doormidden. Pers en voeg het sap bij de most. Snijdt de schillen in grove stukken. Doe de schillen bij de most. |
5 | gist en gistvoeding | Roer een halve theelepel voeding door de most. Laat een half uurtje staan. Voeg de gist toe. Vul de emmer af met water (tot ca 5 cm onder de rand) Zet deksel op de emmer en roer twee keer per dag |
6 | Suiker toevoegen | Roer 2 kilo suiker door de most. |