Vijgen (onrijp) chutney 2111
De vijgen worden dit jaar niet meer rijp nu de herfst toch duidelijk in valt en de nachten kouder worden. Ik vond een aantal recepten voor het verwerken van onrijpe vijgen. Ik probeer deze chutney en vul er 5 potjes mee.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Onrijpe vijgen | 1 kg | geen | |
Bruine basterdsuiker | 350 gr | geen | |
Geschaafde gember | 2 el | De gember uit de diepvries schaven. | |
Kruidnagel | 2 st | ||
Kaneelstokje | 1 st | ||
Madame jeanette | 0.5 st | De zaden en zaadlijsten verwijderen voordat ik de verse peper zo fijn mogelijk snijd. | |
Water | 1 l | ||
Japanse kwee | 2 st | ||
Ketjap Asin | 0 | Op smaak toevoegen | |
Vruchtenazijn | 0 | Naar smaak toevoegen |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Vijgen voorkoken |
|
3 | Vijgen lang laten pruttelen | De vijgen in een grote pan met ca 1 liter water aan de kook brengen.De overige ingredienten toevoegen en zachtjes een lange tijd laten pruttelen. op inductie stand 3. |
2 | Japanse kwee tot moes koken |
|
4 | pureren | De chutney is klaar als ik vijgen tegen de rand van de pan kapot kan drukken. Daarna met de stampotstamper het geheel tot puree maken.Na 3{komma)5 uur zijn nog niet alle vijgen te pureren{komma) Het is bedtijd dus morgen weer een dag.Opnieuw opgezet en nog een half uurtje doorpruttelen op stand 5 en dan verder gaan met pureren met de stampot stamper. De smaak blijft nog wat flauw en ik voeg 2 keer een scheut ketjap asin en twee keer een scheut vogelkersazijn toe.Vervolgens nog even laten inkoken op een hogere stand. (stand 7). |
5 | Potten steriliseren | 5 potten schoonmaken en 20 minuten op 100 graden in de oven. Daarna de potten vullen met de hete chutney en afsluiten. Wachten op het clicken waarmee ze echt dicht zitten. |