Napluk tomaten fermenteren
Status
Gepubliceerd
De tomaten in de kas sterven nu snel af. Ook ontdek ik dat er veel vraat in zit van kleine groene ru[sjes (ca 10 mm lang) die van buiten af de groene tomaten binnendringen, waarna de tomatem op de beschadigde plekken bruin worden en er duidelijk uitwerpselen van de rupsen op de vruchten zitten. Ik pluk alle tomaten de rijpe en onrijpe.
Ik gebruik de licht aangetaste tomaten die ik grondig afspoel en waarvan ik de aangetaste plekken verwijder. Draai ze door de appelvreter en laat ze met een giststarter uit de knoflook van vorig jaar fermenteren.
Bij de licht aangetaste tomaten snijd ik de aantastingen weg. Van de sterk aangetaste tomaten houd ik alleen de zuivere stukken over
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
onrijpe tomaten | 4.5 kg | ||
red hot cherry peper | Peper red cherry hot | 5 st | |
zeezout | 4 el | ||
Suiker | 500 gr | geen | |
starter | 50 cl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | tomaten voorbereiden | Selecteer de tomaten met een lichte aantasting van rupsenvraat. Gave tomaten apart leggen om na te rijpen. Te zwaar aangetaste tomaten in de compostbak. |
3 | tomaten bewerken | Snijdt de schade volledig weg. Zet de appelvreter op het gistingsvat en draai de tomaten en pepers door de apppelvreter. |
2 | pepers voorbereiden | Verwijder de kroontjes en zaden van de pepers en voeg het vrachtvlees bij de tomaten. |
4 | start fermenatie | Voeg zout, suiker en starter toe en vermeng alles goed in 10 liter gistingsvat. De emmer die ik gebruik is eigenlijk te groot, daarom plaats ik deksel met waterslot. De CO2 die ontstaat zal de pulp afsluiten en de lucht naar boven wegduwen door het waterslot. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
01-11-2021 | Vandaag alles door de roerzeef gedraaid. In de grove zeef bleven de velletjes achter en in de middelste ook de grote zaden, dat gaat weer terug naar de tuin. Het sap in pantysok laten uitlekken. Het sap dat snel uitloopt opgevangen en onder waterslot weggezet. De rest in de pantysok opgehangen om verder uit te lekken in grote emmer. | |
05-11-2021 | De pantysok geleegd in schaal. Het uitleksap dat nu in de emmer zit heb ik weg gedaan. De pasta in 30 ml kuipjes gedaan in de diepvries. Een(1) kuipje apart gehouden en als smeersel op brood onder de kaas. Een aanrader. |