Vierbessenjam
De druiven zijn rijp. Ik gun ze onze tuinmerels best en het is mooi om te zien hoe ze in alle rust een druif pakken en onder een struik of tussen de takken opeten. Hoe anders dan de spreeuwen die elk jaar rond deze tijd neerstrijken en de binnen en kwartier de hele oogst wegwerken alsof er niets staat. ER zijn niet zo veel druiven meer aan de struik want zelf snoepen we er ook flink van en als ik de leeggegeten trossen zie dan hebben onze merels ook flink de smaak te pakken. Ik laat dus ook nog wat voor ze hangen.
Verder neem ik twee bakjes met honingbes en wales rover aardbeitjes uit de diepvries en een zak appelbes.
Ik kook alles op een laag pitje op tot tegen de kook en draai het door de roerzeef zodat ik geen pitten in de jam krijg. Als het is afgekoeld los ik er een theelepel citroenzuur en een halve theelepel pectine in op en breng het op stand 6 van de inductie aan de kook tot 110 graden.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
honingbes | 470 gr | ||
Welsh Rover aardbei | 470 gr | ||
Appelbes | 860 gr | ||
Druiven Boskoopglorie | 940 gr | ||
Suiker | 1900 gr | ||
pectine | 1 tl | ||
citroenzuur | 1 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | vruchten koken en zeven | Alle bessen in de grote 7 liter pan op stand 4 verwarmen tot tegen de kook en een kwartiertje laten sudderen. Daarna door de grove roerzeef en vervolgens door de middelfijne roerzeef. Ik heb ca 200 gram afval. |
2 | Afkoelen en oplossen | Laat alles afkoelen tot lauwwarm en los er de suiker citroenzuur en pectine in op. |
3 | Potten steriliseren | Sterliseer voldoende pottenmet deksels (Ik neem 12 potten) door ze met heet water af te wassen en in 25 minuten in de oven op 95 graden te verwarmen. |
4 | jam koken | Vehit de jam op inductiestand 6 tot het kookt (minstens 106 graden) Vandaag schiet het mooi door naar de 100 graden. |
5 | Vul de potten | Vul de potten maak de randen goed schoon en draai de deksels er vast op. Als de potten afkoelen zullen ze ploppen als de onderdruk onder de deksels de deksels naar binnen trekt. |