Pittige kruisbessensaus 20210614
Status
Nog niet af :: Gepubliceerd
De basis voor deze saus kwam ik tegen toen ik ging zoeken op kruisbes recepten en een hele serie slecht vertaalde recepten voor winterkruisbessensaus tegen kwam. Daarom ben ik de ingredienten die k tegen kwam een beetje gaan husselen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Kruisbessen | 100 kg | Uit de diepvries laten ontdoooien. | |
madame jeamette | 100 st | Uit de diepvries Zaden en zaadlijsten vewijderd. | |
peterselie | 100 nb | flinke bos doorgeschoten peterselie. Gele blade n verwijderd en ik stukken van 1 cm gesneden. | |
knoflook schoten | 100 nb | Bosje van ca 1 cm doorsnede(komma) in stukken van 1 cm gesneden. | |
mierikswortelblad | 100 st | Groot blad fijngesneden. | |
uitjes 2 cm doorsnede | 600 st | Gepeld. | |
Vogelkersazijn | 45000 cl | Dit is een sterk aromatische azijn. Eigenlijk was het bedoeld als wijn(komma) maar werd azijn. | |
suiker | 10000 | Liefst had ik bruine basterdsuiker genomen. Maar helaas was er geen basterdsuiker in de keuken. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kruisbessen kapot koken | De kruisbessen in de pan doen. De madame jeanette zo fijn mogelijk maken.Op middelhoog vuur aan de kook brengen en ca 20 minuten laten sudderen. |
2 | Groen hakken | De peterselie{komma) mierikblad{komma) knoflookstengels en ui in de blender zeer fijn hakken. |
3 | Kruisbessen zeven | De kruisbessen door fijne zeef roeren zodat de pitjes en schillen niet in de saus komen. |
4 | Opkoken | Alle ingredienten in de pan en op middelhooog vuur aan de kook laten komen. daarna 40 minuten laten pruttelen. |
5 | potten schoonmaken | 8 stuks 320 cc potjes schoonmaken en 20 minuten op 90 graden in de over steriliseren. |
6 | Potten | De hete saus in de hete potjes gieten. Randen goed afnemen en de deksels er op draaien. (niet op de kop zetten!!!).Ik heb nu 7 potjes en een beetje. |
7 | Wecken | Omdat ik niet weet hoe lang de saus houdbaar zal zijn en er een grote concurentie is in de kast van gefermenteerde smaakmakers weck ik de saus gedurende 25 minuten. |